hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güney Kore Merkez Bankası'ndan sınırlı faiz adımı

    Güney Kore Merkez Bankasından sınırlı faiz adımı
    expand

    Güney Kore Merkez Bankası faiz artışlarını yavaşlattı, 2023 büyümesini keskin bir şekilde düşürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomik büyümeyi durdurmadan enflasyonu dizginlemeye çalışan Güney Kore Merkez Bankası gösterge politika faizini 25 baz puan artırarak 2012'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3.25'e yükseltmeye karar verdi. Ekim ayında yarım puanlık artış yapılmıştı.

    Banka Başkanı Rhee Chang-yong, merkez bankasının bir süre ihtiyaç duyulduğunda faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğini söyledi.

    Geçen yılın Ağustos ayından bu yana faiz oranlarını 275 baz puan yükselten ve mevcut parasal çerçevenin uygulamaya konulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez döngü boyunca iki büyük 50 baz puanlık artış gerçekleştiren banka ekonominin 2023'te önceki yüzde 2,1'lik büyüme tahmininden keskin bir düşüşle yüzde 1,7 büyümesini beklerken, bu yılki yüzde 2,6'lık büyüme projeksiyonuna bağlı kaldı. 2023 enflasyon tahminini yüzde 3,7'den yüzde 3,6'ya indirdi.

    Agresif ABD parasal sıkılaştırması bu yıl doları canlandırırken, Asya'daki birçok merkez bankası, para birimlerinin dolar karşısında çok fazla zayıflamasını ve sermaye çıkışlarını riske atmasını önlemek için Fed ile birlikte faiz oranlarını artırmaya çalıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Kore wonu, Ekim sonunda dolar karşısında 13 yılın en düşük seviyesinden yüzde 7'den fazla yükseldi.

    Ülkede enflasyon son veride yüzde 5,7 oranında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow