hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güney Kore'nin kömür ve gaz ithalatı rekor seviyeye ulaştı

    Güney Korenin kömür ve gaz ithalatı rekor seviyeye ulaştı
    expand

    Güney Kore veriler, kömür ve gaz maliyetinin, küresel enerji fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle 2022'de rekor kırdığını gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Kore'nin kömür ve doğal gaz ithalat maliyeti, artan küresel enerji fiyatları nedeniyle geçen yıl rekor seviyelere ulaştı.

    Yonhap Haber Ajansı'nın ülkenin Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı'ndan aldığı son verilere dayanarak bildirdiğine göre, gaz ithalatı parasal olarak 2022'de 56,7 milyar dolara yükseldi. Ülke hükümetinin ilgili verileri izlemeye başladığı 1956'dan bu yana en yüksek seviyesi. 36.6 milyar dolarlık bir önceki rekor 2014 yılında rapor edilmişti.

    Kömür ithalatının değeri de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 28,1 milyar dolara yükseldi ve on bir yıl önce kaydedilen 18,3 milyar dolarlık önceki rekoru aştı.

    Petrol ithalatı geçen yıl 105.8 milyar dolara çıkarak, 2012'de kaydedilen 108.3 milyar dolarlık önceki rekorun biraz gerisinde kaldı.

    Bu sektördeki ihtiyaçlarının çoğu için ithalata bağlı olan Güney Kore'nin kombine enerji ithalatı, yüzde 40'tan fazla artarak 190,8 milyar dolara yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ithalatının değerindeki rekor büyüme, soğuk mevsime hazırlık nedeniyle artan talep ve arz kesintileri ile artan yüksek küresel enerji fiyatlarının ortasında geldi.

    Avustralya, geçen yıl 15,3 milyar dolar değerinde sevkiyat hacmiyle Güney Kore'nin en büyük gaz tedarikçisi oldu. Avustralya ihracatı, ülkenin toplam gaz ithalatının yüzde 27'sini oluşturuyor. Avustralya'yı 11,9 milyar dolarla ABD, 8,5 milyar dolarla Katar ve 5,5 milyar dolarla Malezya izledi.

    Avustralya aynı zamanda 12,4 milyar dolarla veya ülkenin toplam kömür ithalatının yüzde 44,2'siyle Güney Kore'nin bir numaralı kömür tedarikçisi olurken, onu 5,7 milyar dolarla Rusya, 3,5 milyar dolarla Endonezya ve 2,6 milyar dolarla Kanada izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow