hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhtiyari mali mesuliyet poliçesi nedir, şartları neler, ödemesi ne kadar?

    İhtiyari mali mesuliyet poliçesi nedir, şartları neler, ödemesi ne kadar
    expand

    Trafikte karşı tarafa verilen zararın tazminini sağlayan zorunlu trafik sigortasında çok önemli bir detay bulunuyor: İhtiyari mali mesuliyet poliçesi! Peki, İhtiyari mali mesuliyet poliçesi nedir, ödemesi ne kadar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilindiği üzere tüm araç sahiplerinin zorunlu araç sahiplerinin yaptırması gerekiyor. Günümüzde araç fiyatlarının yükselmesiyle önemi artan zorunlu trafik sigortasıyla birlikte ihtiyari mali mesuliyet poliçelerinin sayısında da artışlar gözlemlenmeye başladı. Zorunlu trafik sigortası ile maddi hasarlı kazalar, sakatlık, ölüm gibi durumlarda zararlar sigorta tarafından karşılanıyor. 2021 yılının gelmesiyle birlikte ödemelere ilişkin limitlerde artış yaşandı.

    Zorunlu trafik sigortası ne kadar oldu 2021?

    2021 yılında kaza başına 43 bin lira, toplamda 86 bin lira, sakatlanma ve ölümde kaza başına 430 bin lira, toplamda 2 milyon 150 bin lira ödeme yapılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken konuyu örneklemek gerekirse; herhangi bir kazaya karıştığınızda yüzde 100 oranında kusurlu bulunmanız halinde karşı tarafa verdiğiniz hasarın sadece 43 bin lirası zorunlu trafik sigortasından karşılanıyor. Kendi aracınızda oluşan hasarı ise sigorta şirketi karşılamıyor. Ancak karşı tarafın hasarı 43 bin liradan fazlaysa bu durumda kalan bakiyeyi cebinizden vermeniz gerekiyor.

    İhtiyari mali mesuliyet poliçesi nedir, ödemesi ne kadar?

    Trafik sigortası yaptırırken standart teminatların dışında sınırsız ya da belirlenen rakama göre ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılıyor. Sınırsız poliçelerde karşı tarafa verilen hasarın boyutu ne olursa olsun cebinizden hiçbir ücret çıkmıyor. Bununla birlikte herhangi bir sakatlanma, ölüm anında yine ihtiyari mali mesuliyet poliçesi devreye giriyor ve kan parasına kadar ödeme yapıyor. Zorunlu trafik sigortasına ek olarak 200-250 liraya sınırsız maddi ve manevi ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılması gerekiyor. Ekstradan olması halinde ise İMM poliçesi 350 lira civarına yapılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhtiyari mali mesuliyet sigortası hem kaskosuz hem de kaskolu araçlarda geçerli oluyor. Sadece ticari olarak tescil edilmiş araçları bu durum kapsamıyor. Hafif ticari araçlarda ise İMM poliçesi geçerli oluyor. İsteğe göre hem trafik sigortasına ek olarak, hem de kaskoya eklenerek İMM alınabiliyor.

    İhtiyari mali mesuliyet poliçesinden nasıl yararlanılır?

    Gündelik hayatta meydana gelebilecek kusurlu trafik kazalarında karşı tarafa verilen zarar bazı zamanlarda trafik sigortası limitlerini aşabilmektedir. Yetersizlik durumları maddi olarak insanların karşısına çıksa bile bazı durumlarda hayati konular için de bu durumlar geçerli olabilmektedir. Bu tür durumlar ile karşılaştığınız zaman ortaya çıkabilecek hasarı kusurlu kişi veya kişiler yerine Motorlu Kara Taşıtları Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) karşılığında sigorta şirketi karşılamaktadır. İhtiyari Mali Mesuliyet özetle bir sigorta çeşididir ve isteğe bağlı ek bir teminat olarak değerlendirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İMM sigortası, Türkiye sınırları dahilinde geçerli olan bir sigortadır. İMM sigortasının genel şartları arasında manevi tazminatlar da bulunabilmektedir. Manevi hasarların ölçümü zor olabileceği için güvence ayrıca teminatlarda belirtilmelidir. Manevi teminat eklenen sigortalarda aylık ödemelerde belirli farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. İMM sigortası çerçevesinde belirlenmiş olan haller, sigortalıya sigortacı tarafından detaylı bir şekilde aktarılmaktadır.

    Sigortalı kişi zorunlu trafik sigortasının karşılayamayacağı kaza durumunun gerçekleştiği durumlarda en az 5 iş günü içerisinde durumu mutlaka sigorta şirketine bildirmelidir. Hasarın meydana geldiği durumlarda hasar gören parçanın onarımı mümkün değil ise veya eşdeğeri bir parça ile değiştirilebilmesi mümkün değil ise yenisi ile değiştirilebilmektedir. Zincirleme kazalarda ise İhtiyari Mali Mesuliyet sigortası araç başına teminat sunmaktadır. Motorlu araç kazalarındaki zararların tazminine ait olan talepler ise zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlar. Daha sonra iki yıl ve kaza gününden başlayarak on yıl içerisinde zaman aşımı başlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow