hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere Maliye Bakanı ekonomiye ilişkin reçetesini sundu

    İngiltere Maliye Bakanı ekonomiye ilişkin reçetesini sundu
    expand

    İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, haftalardır beklenen bütçe planını açıkladı. Ülkede Boris Johnson'dan sonra iktidara gelen Liz Truss'ın 1,5 ayda istifa etmesine yol açan mali politikada önemli değişikliğe gidildi. Planla, İngiltere pandemi sırasında artan mali teşvik ve son enerji sübvansiyonlarının ardından harcama büyümesini keskin bir şekilde sınırlamaya başlayan ilk büyük batı ekonomisi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon oranının son 41 yılın zirvesine çıktığı İngiltere'de ekonominin yol ahritasını belirleyen bütçe planı Maliye Bakanı Jeremy Hunt tarafından açıklandı. Hant, sözlerine ülkenin resesyonda olduğunu vurgulayarak başladı.

    Jeremy Hunt,  önümüzdeki beş yıl içinde 55 milyar sterlinlik harcama kesintilerini ve vergi artışlarını duyurdu.

    Hunt, daha sonra en yüksek gelir vergisi ödemenin eşiğinin 150.000 sterlinden 125.140 sterline düşürüldüğünü açıkladı. Böylece ülkede gelir vergisini en yüksek orandan ödeyenlerin sayısı arttı. Bu, eski Başbakan Liz Truss'ın istifasına yol açan bütçeden tam U dönüşü oldu. 

    Bütçe içindeki ana önceliklerinin 'İstikrar, büyüme ve kamu hizmetleri' olduğunu söyleyen Hunt, açıklanan planla ülkenin kaostan çıkabileceğini umduğunu söyledi.

    Planın diğer ayrıntıları ise şöyle:

    Elektrikli araçlar Nisan 2025'ten itibaren vergide bir şekilde ayrıcalıklı hale gelmeyecek.

    Hükümet önümüzdeki baharda hane halklarına verilen enerji sübvansiyonunu da azaltacak. Aynı zamanda, enerji şirketlerinin kârları üzerindeki beklenmedik bir vergiyi de artırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer önemli duyuru da Kwasi Kwarteng'in damga vergisi indiriminin 2025'te geri alınacağıydı.

    Hunt, 2023 ve 2024'te hükümetin okullara fazladan 2,2 milyar sterlin yatırım yapacağını söyledi.

    Hunt, önceden bütçenin ekonomik iklimle başa çıkmak için "zor kararlar" içereceği konusunda uyarmıştı. Bugünkü konuşmasında da ülkenin içinde bulunduğu durumu "Yüksek enflasyon istikrarın düşmanıdır. Daha yüksek faiz oranları, daha pahalı yiyecek ve yakıt faturaları, işletmelerin batması ve işsizliğin artması anlamına geliyor." sözleriyle özetledi.

    Konuşma başlamadan önce sterlin dolar paritesi 1,18'deyken 1,19'a; sterlin euro paritesi ise 1,14'ten 1,15'e yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow