İstanbul’dan 20 ülkeye Mavi Altın! Yaban mersini üretimi patladı

İstanbul’da yaban mersini üretimi son yıllarda hem verim hem ihracat açısından dikkat çekici bir ivme kazandı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Türkiye genelinde yıllık 6 bin tonun üzerinde yaban mersini hasadı yapıldığını, İstanbul’un ise ortalamanın üzerinde verimle öne çıktığını söyledi.
Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’da, iç ve dış pazara yönelik yaban mersini üretimi giderek önem kazanıyor. Özellikle Pendik’in Göçbeyli Mahallesi gibi bölgelerde toprağın uygun yapısı ve yıllar önce dikilen çalıların verimli hale gelmesi, üretimi katladı. Bazı alanlarda dekar başına verim 800-900 kilograma kadar ulaştı.
55 DEKARLIK BAHÇEDEN 50 TON ÜRÜN
Parıldar’ın verdiği bilgilere göre, sadece Göçbeyli’deki 55 dekarlık yaban mersini bahçesinden yılda 45-50 ton ürün elde ediliyor. Farklı yaşlardaki çalılarla erkenci ve geççi çeşitlerin bulunduğu bu bahçede, hasat süreci haziran başından ağustos ortasına kadar uzanıyor. Bu da pazarın istikrarlı şekilde ürünle beslenmesini sağlıyor.
TÜRKİYE’NİN 20’Yİ AŞKIN ÜLKEYE İHRACATI VAR
Türkiye genelinde 10 binden fazla dekar alanda yaban mersini yetiştiriliyor. İstanbul’da ise bu rakam yaklaşık 175 dekara ulaşmış durumda. İstanbul'da Beykoz, Silivri, Şile, Çatalca ve Pendik gibi ilçelerde üretim yoğunlaşıyor. Türkiye’de üretilen yaban mersinleri başta Fransa, Almanya, Rusya ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.
3 YAŞINDAKİ ÇALIDAN 12 YAŞINDAKİ VERİM BEKLENEMEZ
Yaban mersininin veriminin çalının yaşına göre değiştiğini belirten Parıldar, 3-4 yaşındaki çalıların veriminin sınırlı olduğunu, 7-8 yaşından sonra ürün kapasitesinin zirveye ulaştığını söyledi. Bu nedenle İstanbul’daki verim artışının önümüzdeki 3-5 yıl içinde daha da hızlanması bekleniyor.
UZMANLAR UYARIYOR: TÜRKİYE’DE TALEP ARTIYOR, ÜRETİM ŞART
Göçbeyli’deki üretim tesisinin müdürü Ziraat Mühendisi Ayhan Demir, Türkiye’de yaban mersinine olan ilginin hızlı şekilde arttığını belirtti. Demir, tesisin Marmara Bölgesi’nde kurulan ilk örneklerden biri olduğunu ve 15 yıl önce dikilen çalıların artık maksimum verimi sağladığını ifade etti. Yaban mersininin sağlık açısından bilinirliğinin artması, bu meyvenin tüketimini ve buna paralel olarak üretimini tetikliyor.
GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÇAĞRI: TOPRAK UYGUNSA YABAN MERSİNİ EKİLMELİ
Ayhan Demir’e göre özellikle Türkiye’nin kuzey bölgelerinde düşük toprak pH’ı nedeniyle yaban mersini üretimi için büyük potansiyel bulunuyor. Çatalca’dan Rize’ye kadar birçok ilde yetiştirilebilen bu ürün için genç girişimcilerin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, devletin destek programlarına dikkat çekti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


ŞOK 14-20 Ocak kataloğu yayınlandı! ŞOK'a Anne - Bebek Ürünleri Geliyor

Gümüşte çifte rekor! İthalat uçtu, fiyat zirve yaptı

TRAFİK SİGORTASI 2026 ÜCRETLERİ: Araç Sahipleri Dikkat! 2026 araç trafik sigortası ne kadar oldu? En düşük ve en yüksek zorunlu trafik sigortası ücretleri ne kadar? İşte güncel rakamlar...

Kombide küçük ayar! Bir derece düşürün, yüzde 6 tasarruf elde edin

SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ 2026 | 2026 emekli maaşları yeniden hesaplandı: Kök maaş sistemi değişti