hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsviçre ve İngiltere’den faiz artışı

    İsviçre ve İngiltere’den faiz artışı
    expand

    ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Haziran toplantısında 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışına gitmesinin ardından İsviçre ve İngiltere’den faiz artışı hamlesi geldi. İsviçre Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 50 baz puanlık artış kararı aldı. İngiltere Merkez Bankası ise politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,25 seviyesine çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre Merkez Bankası (SNB) yetkililerin artan enflasyonun kontrolden çıkabileceği endişesiyle sürpriz bir şekilde faiz artırma kararı aldı. Banka rekor düşüklükteki politika faizini 50 baz puan artırarak eksi yüzde 0,25’e çekti. Böylelikle banka 2007 yılından beri ilk faiz artışı kararını aldı.

    SNB açıklamasında daha fazla sıkılaştırma adımı gerekebileceği belirtildi. Açıklamada, “Enflasyonu istikrara kavuşturmak için öngörülebilir gelecekte SNB politika faizinde daha fazla artışın gerekli olacağı göz ardı edilemez” denildi.

    Bloomberg’de yer alan habere göre sürpriz artış hamlesi SNB'nin enflasyon görünümündeki değişimle birlikte ve Fed’in enflasyonla mücadelesini yoğunlaştırmak için 75 baz puanlık artış kararından sonra geldi.

    Bankanın Mart ayında yaptığı tahmin bu yıl için yüzde 2,1, 2023 ve 2024 için ise 0,9 idi. Revize sonrası ise enflasyon tahmini bu yıl için yüzde 2,8, 2023 için 1,9 ve 2024 için ise 1,6 olarak gerçekleşti.

    SNB’nin artış kararı sonrası İsviçre frangı yüzde 2’nin üzerinde değer kazandı. SNB Başkanı Jordan da frangın zayıflaması durumunda Döviz satışını ele alabileceklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karar, yatırımcıları ve ekonomistleri önceden ayrıştırmıştı, finansal piyasalar ana oranda bir artış fiyatlandırdı, ancak tahminciler herhangi bir değişiklik beklemiyorlardı.

    İsviçre ve İngiltere’den faiz artışı

    İNGİLTERE MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ ARTIRDI

    İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,25 seviyesine çıkardı. Böylelikle birbirini izleyen beşinci toplantıda da faiz artırılmış oldu.

    Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 1,25 seviyesine çıkarılması yönündeydi.

    6 yetkili 25 baz puan için oy kullanırken 3 yetkili de 50 baz puan yönünde oy verdi.

    Bankanın açıklamasında “daha kalıcı enflasyonist baskıların belirtilerine karşı özellikle tetikte olunacağı” ve “gerekirse tepki olarak güçlü bir şekilde hareket edileceği” mesajı verildi.

    İki BoE üyesi mayıs ayında daha güçlü bir sıkılaştırmaya yönelik yönlendirmenin altına imza atmayı reddetmişti. Bu toplantıda ise söz konusu yönlendirme BoE’nin tüm üyeleri tarafından onaylandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Banka ayrıca, bu yıl enflasyonun tepe yapacağı seviyeye ilişkin tahminini yüzde 11’in “biraz üzerine” yükseltti. Ülkede enflasyon 40 yılın en yükseği olan yüzde 9 seviyesinde bulunuyor.

    Banka İngiltere'de alınan son mali tedbirlerin etkisinin ilk yıl GSYH'yı 0,3 puan ve enflasyonu 0,1 puan artırabileceğini belirtti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow