hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya dış ticaretinde rekor açık

    Japonya dış ticaretinde rekor açık
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Japonya'nın dış ticaret açığı, yükselen emtia ve Japon Yeni’nin değerinin son 24 yılın en düşük seviyesinde olması nedeniyle Temmuz ayında rekor seviyeye ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya’da maliye bakanlığı Temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini paylaştı. Ülkede dış ticaret açığı mevsimsellikten arındırılmış bazda 2.13 trilyon yen'e (15.9 milyar dolar) genişleyerek açık serisini 14. aya taşıdı. Bu seri, ülkede 2015’ten bu yana görülen en uzun dış ticaret açığı serisi oldu.

    Ülkede ithalat, enerji fiyatlarındaki yıldan yıla devam eden artışların öncülüğünde bir yıl öncesine göre yüzde 47,2 artarken, ihracat, artan otomobil ve çip yapma ekipmanı sevkiyatlarının desteğiyle yüzde 19 arttı.

    Rapor, ABD'ye ihracatın yüzde 13,8, Avrupa'ya ihracatın yüzde 31,6 arttığını gösterdi. Çin'e yapılan sevkiyatlar ise yüzde 12,8 artarak Şubat ayından bu yana en büyük kazancı elde etti.

    Yen'in Temmuz'da ABD doları karşısında 24 yılın en düşük seviyesine düşmesi, ihracatın daha ucuz ve ithalatın daha pahalı hale gelmesine neden oldu. Ticaret verileri, ortalama döviz kurunun dolar karşısında 136.05 yen olduğunu ve bir yıl öncesine göre yüzde 23.1 daha zayıf olduğunu gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow