hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapanan okullara ödenen paralar ne olacak?

    Kapanan okullara ödenen paralar ne olacak
    expand

    Kapatılan bine yakın özel okulun yaklaşık 135 bin öğrencisi için ödenen kayıt paralarının ne olacağı tam bir muammaya döndü. Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye’yi adres gösterdi, Maliye ise dün, ‘bu konuda bir çalışmamız yok’ açıklaması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde kapatılan bine yakın özel okula kayıt parasını yatıran velilerin durumu tam bir muammaya dönüştü. Hürriyet'in haberine göre Veliler, paralarını geri alma konusunda bir muhatap bulamıyorlar. Okulların kapatıldığı gün, “Mevcut okul yönetiminden paralarını alacaklar” diyen Milli Eğitim Bakanlığı, daha sonra Maliye Bakanlığı’nı adres gösterdi. Özel okullara ait mal varlıklarına ilişkin işlemleri yürüten Maliye Bakanlığı ise dün velilerin paralarının ödenmesine ilişkin çalışma yapılmadığını açıkladı. Halbuki önceki gün bazı bakanlık yetkilileri çalışma yaptıklarını ancak henüz bir karar verilmediğini aktarmıştı.

    Yeniden yapılandırma Meclis'te kabul edildi

    Yönetimlerden alın

    Darbe girişimi sonrasında bine yakın özel okulun kapatılmasıyla yaklaşık 135 bin öğrenci yeni okullara gitmek zorunda kalırken veliler de kapanan okullara ödedikleri kayıt ücretlerini geri almaları için yol gösterilmesini bekliyorlar. MEB, FETÖ ilişkileri olduğu iddiasıyla kapatılan okullardaki öğrencilerin nakil işlemlerini hızla tamamlamak için çalışmalara başladı. Kapatma kararının açıklandığı ilk gün MEB yetkilileri, velilerin kayıt paralarını nasıl geri alabilecekleri sorusuna, “Mevcut okul yönetiminden tahsil edebilirler. Ödeme yapılmazsa yargı yoluna başvurabilirler” bilgisini vermişlerdi.

    Adres Maliye oldu

    Paralarını alma konusunda okullarda muhatap bulamayan veliler, sorunlarını sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda dile getirdiler, MEB yönetimini soru yağmuruna tuttular. Bunun üzerine MEB, nakil işlemlerini yürüttüklerini, diğer kalan işlemleri ise Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğünü bildirdi. Maliye yetkilileri de kayıt paralarının verilip verilmeyeceği konusunda bir karar alınmadığını söylediler. Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada ise bu konuda bir çalışma olmadığı duyuruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Holding'ten "vergi cezasi" açıklaması

    Soru yanıtsız kaldı

    Açıklamada, “667 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde kapatılan okullara ait taşınmazlar ve diğer varlıklar Hazine’ye devredilmiştir. Maliye Bakanlığı olarak, bu devir işlemleri yapılmış olup, söz konusu varlıklara ilişkin diğer işlemlere devam edilmektedir. Bakanlığımızca, veliler tarafından ödenen kayıt ücretlerinin iadesine ilişkin yapılmakta olan bir çalışma bulunmamaktadır” denildi. Bu durumda velilerin, ödedikleri kayıt paralarını geri alıp alamayacakları sorusu yanıtsız kaldı.

    Askeri öğrencilerden tazminat alınmayacak

    Pazar günü yayımlanan kararname ile kapatılan askeri liselerde okuyanlardan tazminat alınmayacak. Daha önceki yıllarda bu okullardan ayrılıp borç çıkartılan ailelerin de borçlarını ödemesine gerek olmadığı öğrenildi. Geçmiş yıllarda borcu olup yeniden yapılandırma kapsamında borçlarını ödeyen aileler hala taksit ödüyorlar. Yeniden yapılandırma kapsamına girdikleri için ödemeye devam edip etmeyeceklerinin belli değildi. Ailelerin de borçlarını ödemelerine gerek olmadığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belge şart

    Kapatılan 15 üniversitedeki öğrenciler, okul ücretlerini aynı ilde nakledildikleri yükseköğretim kurumlarına ödemeye devam edecekler. Öğrenciler, gelecek dönemi peşin ödediğini belgelemesi durumunda ise gideceği üniversiteye yeniden ücret ödemeyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow