hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kazakistan ekonomisi yüzde 4 büyüdü

    Kazakistan ekonomisi yüzde 4 büyüdü
    expand
    KAYNAKAA

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yıl sonunda gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 4, sanayi üretiminin ise yüzde 7 arttığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazakistan Cumhurbaşkanlığı sitesinde Nazarbayev’in geleneksel halka sesleniş metni yayımlandı. Nazarbayev, dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi listesine girmeyi amaçladıklarını belirterek, bunun için belirledikleri 100 adım kalkınma programının 60’nın hayata geçirildiğini aktardı. Geçen yıl üçüncü modernizasyon sürecini başlattıklarını hatırlatan Nazarbayev, endüstriyelleşme ve “Dijital Kazakistan” projelerinin başarıyla hayata geçirilmekte olduğunu vurguladı.

    “Dünyada güven ve saygı uyandıran ve bir marka haline gelen bağımsız Kazakistan’ı kurduk.” diyen Nazarbayev, 2017’de ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyesi seçildiğine dikkati çekti.

    Ekonomide yüzde 4 büyüme

    Nazarbayev, 2017 yılında ülkesinin dünya ekonomik krizinin olumsuz etkilerini aşarak, istikrarlı büyüme yörüngesine oturduğunun altını çizerek, “Yıl sonunda gayrı safi yurtiçi hasıla yüzde 4, sanayi üretimi ise yüzde 7 arttı.” dedi. Kazakistan’ın huzurlu kalkınmasının orta sınıfın oluşmasını sağladığına dikkati çeken Nazarbayev, “Fakirlik 13 kat azaldı, işsizlik oranı yüzde 4,9’a kadar düştü.” ifadelerine yer verdi.

    Nazarbayev, petrol çağının kapanma aşamasına geldiğini ve ülkenin yeni gelişme kalitesine ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, “Küresel eğilimler bunun (yeni gelişme kalitesi) dördüncü sanayi devrimi unsurlarının uygulanmasına dayanması gerektiğini gösteriyor.” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Alternatif enerji payını yüzde 30'a çıkaracağız”

    Nazarbayev, Astana’da yapılan EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı'nın alternatif ve temiz enerji alanının hızla geliştiğini gösterdiğini kaydederek şunların altını çizdi:

    “Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları dünyanın elektrik enerjisi üretiminin dörtte birini oluşturuyor. 2050 tahminlerine göre, bu gösterge yüzde 80’e ulaşacak. Biz 2030 yılına kadar alternatif enerji payını yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz.”

    "Transit yük taşımacılığı yıllık gelirini 5 milyar dolara çıkaracağız”

    Kazakistan üzerinden kıtalar arası koridorların geçtiğine işaret eden Nazarbayev, 2017’de ülkesinden geçen transit yük taşımacılığının 17 milyon tona ulaşarak geçen yıla kıyasla yüzde 17 arttığını aktardı. Nazarbayev, “2020’de transit yük taşımacılığında yıllık geliri 5 milyar dolara kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Bu devletin altyapı için harcamalarını kısa sürede geri kazanılmasını mümkün kılacak.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow