hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kış yaklaşırken AB gaz fiyatları artıyor

    Kış yaklaşırken AB gaz fiyatları artıyor
    expand

    Avrupa ülkeleri mevsimin etkisini hissettirmesiyle ısıtma talebi arttıkça enerji rezervlerinden yararlanıyor. İtalya'da şimdiden rezervler yüzde 1 ile belirgin şekilde azaldı. Avrupa Komisyonu, Şubat başına kadar depolarında en az yüzde 45 gaz görmek istiyor.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği'nde (AB) doğal gaz fiyatları soğuk hava nedeniyle güçlü talep üzerine hafta boyunca yükseldi ve gösterge vadeli kontratlar yüzde 8 arttı.

    Fiyatlar, AB'nin stoklarını artırmasına yardımcı olan bol LNG arzı nedeniyle yaz zirvelerinden düşmüş olsa da, fiyatların yeniden tırmanmaya başlaması muhtemel.

    Refinitiv Eikon verilerine göre, önümüzdeki ay için Hollanda TTF doğalgaz vadeli işlemleri yüzde 1 artışla megavat-saat başına 125 euro'ya ve Hollanda Ocak kontratları 128,30 euro'ya yükseldi.

    Kış sıcaklıklarının teşvik ettiği ısıtma talebi fiyatları yükseltmeye devam ediyor ve AB ülkelerini depolarından gaz pompalamaya başlamaya sevk etti. Satış noktası, ülkenin Kasım ayında daha yüksek taleple karşı karşıya kalması nedeniyle İtalya'daki rezervlerin şimdiden yüzde 95,4'ten yüzde 93,5'e düştüğünü bildirdi.

    YÜZDE 45 ŞARTI

    Perşembe günü Avrupa Komisyonu, AB depolama tesislerinin 1 Şubat'a kadar en az yüzde 45 dolu olması gerektiğini söyleyerek bu kış gaz kullanımına ilişkin sınırları belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak uzmanlar, hızlı bir artışın stokları tüketebileceği ve piyasayı arz kesintilerine maruz bırakabileceği için durumun zorlu olmaya devam ettiği konusunda uyarıyorlar.

    Rusya'nın Ukrayna üzerinden akışına ilişkin belirsizlik, fiyatların yükselmesini desteklemesi beklenen bir başka faktör olarak Avrupa'nın karşısına çıkıyor. Salı günü Gazprom, Kiev'i doğu Avrupa ülkesine giden gazı hortumlamakla suçladıktan sonra, Ukrayna'nın Moldova'ya boru hattı ağı üzerinden 28 Kasım'dan itibaren arzı azaltabileceği konusunda uyardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow