hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kısa çalışma ödeneği nedir, ödeneği alma şartları nelerdir?

    Kısa çalışma ödeneği nedir, ödeneği alma şartları nelerdir
    expand

    Kısa çalışma ödeneği alma şartları hem işçi hem de işveren tarafından sıklıkla araştırılıyor. Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok işyerinin kapalı konuma gelmesiyle birlikte işveren çalışanın maaşını ödeyebilmek için ödeneğe başvuru yapıyor. Peki, kısa çalışma ödeneği nedir, başvurular nasıl yapılır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısa çalışma ödeneği başvuruları corona virüsü nedeniyle işyerini kapatmak durumunda kalan işverenler tarafından gerçekleştiriliyor. İşçilerin maaşlarını bu ödenek ile karşılayabilecek olan işverenlere sevindiren haber geçtiğimiz günlerde Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından verilmişti. Peki, başvurular ne zaman başlıyor, ödeneği alma şartları neler?

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

    Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

    Bu kapsamda işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi ve Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır.

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başvuruların 23 Mart 2020 Pazartesi günü itibariyle başlayacağını bildirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELER?

    İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

    İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,

    İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

    Bu kapsamda İŞKUR’a gerçekleştirilecek başvurular değerlendirildikten sonra brüt maaşın yüzde 60’ı yatırılacak.

    TÜM DETAYLAR VE BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ…

    ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR VERİLECEK?

    Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow