hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kişisel koruyucu donanımlar neden önemli? TİGİAD başkanı anlattı

    Kişisel koruyucu donanımlar neden önemli TİGİAD başkanı anlattı
    expand

    Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği Başkanı Arda Ataoğlu koronavirüse karşı alınması gereken önlemlere ilişkin sorularımızı yanıtladı. Arda Ataoğlu toplum sağlığının riske edilmemesi için bazı önerilerinin olduğuna işaret ederek görüşlerinin dikkate alınmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1-Kişisel koruyucu donanım nedir ve hangi ürünleri kapsar?

    Bunu şu şekilde özetleyebiliriz, KKD (kişisel koruyucu donanım) sizi iş kazasından koruyacak son duraktır. Siz çalışma ortamında gerekli tüm tedbirleri almalısınız ancak sizi iş kazasından koruyacak son tedbir giydiğiniz, taktığınız veya tuttuğunuz tüm alet, gereç ve cihazlar kişisel koruyucu donanımdır. 

    2- Toplum sağlığının riske atılmaması için hangi önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorsunuz?

    Derneğimiz ve şahsım adına şunu en başta ifade etmeliyim, bizler ithalat sevdalısı insanlar değiliz ancak çalıştığımız sektörün gerçeklerinin farkındayız ve daha da önemlisi yaptığımız işin hayat kurtardığını bilmekteyiz, bunun vicdani bir sorumluluğu var. KKD sektörü ithal ürüne muhtaç bir sektör çünkü her sektörde olduğu gibi kişisel koruyucu donanımlar da sürekli gelişim içerisinde. Dünya’da hiçbir ülke ithal koruyucu ekipmana kapılarını kapatarak çalışanlarını tam anlamıyla koruyamaz. Belki de yerli üretimin desteklenmesinin yanında ithal ürünlere kapı kapatılmayacak iki ürün grubu vardır, birincisi tabi ki ilaçlar ikincisi de kişisel koruyucu donanımlar. Bu ürünler insan hayatını kurtaran ve insanların çok kolay ulaşabilmesi gereken ürünler.
    Ancak ülke olarak biz ne yapmaktayız, ithal kişisel koruyucu donanımların ülkemize girişine engel olmakta ve bu ürünleri ithal eden firmalara düşman gözüyle bakmaktayız. Dünya sürekli gelişiyor buna bağlı olarak kişisel koruyucu ekipmanlar da gelişiyor. Bizler KKD sektöründe maalesef kapılarımızı bu gelişmelere kapatarak belki de Avrupa ülkelerinin 10 yıl önce kullanmayı bıraktıkları ürünleri üretmekle ve bu üretimi korumak için de yeni ürünlere ülkemizin kapılarını kapatmakla zaman kaybediyoruz. Sonuçta zarar gören maalesef iş kazası nedeniyle zarar gören işçi kardeşlerimiz ve iş verenlerimiz oluyor. Bugün geldiğimiz noktada Covid-19 salgını bize KKD ‘nin önemini bir kez daha gösterdi. Bugün hayatımızı kurtaracak ürün maske ancak yarın başka bir kriz, başka bir doğal afet başımıza gelebilir ve biz farklı bir KKD için bu krizi tekrar yaşayabiliriz. Toplum sağlığını riske atmamak için mutlaka ülkemizde yerli ve ithal her çeşit KKD ‘nin kolay bulanabilir olmasını sağlayarak hazırlıklı olmalıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişisel koruyucu donanımlar neden önemli TİGİAD başkanı anlattı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3- Kişisel koruyucu donanımların ithalatıyla ilgili ne gibi sorunlar söz konusu?

    Maalesef 2019 yılı ocak ayında uygulamaya konulan 2019/1 sayılı İthalatta Gözetim Uygulaması ile Asya menşeili tüm tekstil ürünlerinin ithalatı İthalat Genel Müdürlüğüne bağlı ITKIB tarafından zorlaştırıldı. Belki bu uygulama o günün koşullarında hedeflenen tekstil sektörü için ihtiyaç dahilinde idi ancak ortak GTİP kodları kullanması nedeniyle birçok kişisel koruyucu donanım da bu uygulama içerisine dahil edildi. Bahsettiğim tüm teknik KKD distribütörü firmalar bu faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı, belki yarım asırdır bu işi yapan firmaların ticaret yapma özgürlüğü elinden alınarak sadece belirlenen bazı firmalara bu ayrıcalık sağlandı. Bizler ilk günden bugüne kadar öngördüğümüz sakıncaları yetkili makamlara ileterek kişisel koruyucu donanımların kesinlikle bu uygulamadan muaf tutulması gerektiğini ve hatta bu ürünlere kolay ulaşımın sağlanması için gümrüklerde alınan yüksek gümrük vergilerinin dahi düşürülmesi gerektiğini savunduk, toplum ve çalışanlarımızın can güvenliği için savunmaya da devam edeceğiz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4-Çalışmak zorunda kalanlar için hangi kişisel koruyucu donanımlar sağlanmalı?

    İnsanlık tarihinin en ölümcül salgınlarından biri ile karşı karşıyayız, Sağlık Bakanlığımız bu konuda üzerine düşeni eksiksiz yapmaya çalışıyor ve sağlık personelimiz takdiri hak eden bir mücadele içerisinde. Toplum olarak onların bu mücadelesinin karşılığını alabilmemiz için ek tedbirler almalıyız. Özellikle çalışmaya devam eden sanayimizde milyonlarca işçi kardeşimiz birlikte, yakın mesafede ve koruyucu maske tedarik edemeden çalışmaya devam eden insanlarımız var. Şu an zorunlu nedenlerle tüm maske üreticilerimiz sanayiye sırtını dönmüş durumda, tabi ki önceliğimiz sağlık personelimize maske ulaştırmak ancak salgını önlemenin bir diğer yolu da sağlıklı insanları bu salgından korumak. Çalışmak zorunda olan herkes maskeye, eldivene ve hatta gerekirse tulum ve gözlük gibi kişisel koruyucu donanıma kolay ulaşabilmeli. Maske ithalatındaki kayıt belgesi engeli nihayet kaldırıldı bu çok önemli bir adım idi ancak yeterli değil, mutlaka koruyucu tulum gibi diğer tüm KKD ürünlerinde geç olmadan aynı adım atılmalı ve sadece yerli ürüne olan bağımlılık sonlandırılmalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişisel koruyucu donanımlar neden önemli TİGİAD başkanı anlattı

    5-Sektör bazlı STK'ların pandemi krizlerinde ne gibi görev ve sorumlulukları vardır?

    Bizler tüm STK ların yapması gerektiği gibi sektörün tam merkezinde bulunan STK olarak 2019 yılı başından beri öngördüğümüz riskleri karar verici makamlara ilettik ve iletmeye devam edeceğiz, yaptığımız iş belki bizim ekmek teknemiz ancak bizler işimizi iyi yaparak insanların can güvenliğini sağladığımızın farkındayız. 90 üye firma ile bu sektörün en tecrübeli iş insanlarıyız, bizim sesimize kulak verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yayınladığımız İŞ GÜVENLİĞİ dergimiz ve sosyal medya hesaplarımız ile tüm kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz, özellikle maske konusunda yaşanan bilgi kirliliğini düzeltmek için sizler gibi basın yayın organlarından da destek görmek bizleri memnun ediyor. Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği olarak güzel günlerin çok yakında geleceğine inanıyor, bu zor günlerde özellikle uzmanlık alanımız olan kişisel koruyucu donanımlar konusunda ihtiyaç duyulan her kademeye bilgi ve tecrübemizle destek olmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow