hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koç Holding'den Pakistan'da dev satın alma

    Koç Holdingden Pakistanda dev satın alma
    expand
    KAYNAKCNNTürk

    Arçelik, dünyanın 6'ncı büyük nüfusuna sahip olan Pakistan'da beyaz eşya pazarına en tepeden girdi. Ülkede sektörün lideri olan Dawlance markasını satın almak üzere anlaşma imzaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arçelik bir açıklama yaparak, Pakistan'ın lider beyaz eşya ve ev aletleri şirketi Dawlance'ı 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. Dawlance'ın Pakistan'daki üretim ve satış şirketleriyle birlikte, iki ayrı lokasyondaki 3 üretim tesisi de Arçelik'in global üretim ağına eklenecek.

    Toplam satışları 2015 yılında 221 milyon dola olan Dawlance, ikisi Karaçi, biri Haydarabad'da olmak üzere üç üretim tesisine sahip. Buzdolabı, mikrodalga, dondurucu, çamaşır makinesi ve klima pazarında öncü oyuncular arasında yer alan şirketin ülke çapında 16 bölge ofisi aracılığıyla yaklaşık 2 bin satış noktası bulunuyor.

    Satın alma işlemi Arçelik A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Ardutch BV üzerinden yapılacak. Hisse devriyle ilgili işlemlerin, düzenleyici kuruluşların onayının alınması ve kapanış koşullarının gerçekleşmesinin ardından 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

    Arçelik A.Ş, Dawlance'ın Pakistan'da iki lokasyonda yer alan 3 üretim tesisini ve toplam 3 bin çalışanını da bünyesine katacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Büyük fırsatlar sunuyor'

    Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu'nun vizyonuna güç katan Arçelik'in, global büyüme stratejisi kapsamında Pakistan'da çok önemli bir yatırımı gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu yatırımın, Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik bağı daha da güçlendireceği, büyük fırsatlar sunan Pakistan ekonomisinde Dawlance ile güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacaklarını, Holding olarak Arçelik'in büyüme stratejisine uygun yeni satın alma fırsatlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

    Herkesin gözü orada

    Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Ebiçlioğlu da, Pakistan'ın 200 milyon kişi ile dünyanın en büyük altıncı nüfusuna sahip ülkesi olduğunu anımsatarak, "Genç nüfusu ve özellikle son dönemde istikrar kazanan ve gelişen ekonomisi ile Pakistan, bölgenin parlayan yıldızı konumuna geliyor. Bu yatırım ile, Arçelik’in üretim gücü 7 ülkede 18 tesise, çalışan sayısı ise 30 bine ulaşacak. Bu aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arası teknoloji ve bilgi paylaşımını tanımlayan güney-güney işbirliğinin de önemli bir örneği. Türkiye ekonomisi için de değer yaratacak stratejik bir yatırımı hayata geçiren Arçelik A.Ş, alanında lider ve finansal neticeleri oldukça başarılı bir şirketi bünyesine katıyor" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Pazarın liderliğine sahip olacağız'

    Arçelik A.Ş Genel Müdürü Hakan Bulgurlu ise anlaşmaya ilişkin olarak, "Dünyada 130'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Asya'ya geniş bir coğrafyada sektöründe lider şirketleri ve markaları yönetiyoruz. Türkiye, İngiltere, Polonya, Romanya, Güney Afrika'daki pazar liderliklerimize bir yenisini daha ekleyerek Dawlance ile Pakistan pazarının liderliğine de sahip oluyoruz. Güçlü marka bilinirliği, geniş yetkili satıcı ve servis ağı, profesyonel yönetim ekibi ve donanımlı mühendis kadrosuyla sektöründe lider bir şirketi satın alıyoruz. Pakistan yerel markaların güçlü olduğu, önemli büyüme potansiyeli olan çekici bir pazar. Gelecekte de yeni coğrafyalarda büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow