hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda pozitif seyir

    Küresel piyasalarda pozitif seyir
    expand
    KAYNAKAA

    ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi verisinin son 3 yılın zirvesine çıkması ve Avro Bölgesi'nde beklentileri aşan imalat sanayi verileriyle pozitif bir seyir izleyen küresel piyasalarda, hafta sonuna kadar yoğun haber ve veri akışının yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksi, haziranda önceki aya kıyasla 2,9 puan artarak 57,8 oldu. Ağustos 2014'ten bu yana en yüksek değerini alan endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 55,2 düzeyindeydi. Verinin ardından dolar özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserlikle pay piyasalarında da pozitif bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,61 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,23 yükseliş kaydetti. Nasdaq'da ise, dün yaşanan teknik arıza, hisse fiyatlarının yatırımcılara yanlış yansımasına neden olsa da panik havası çok uzun sürmedi. Buna karşılık teknoloji hisselerindeki satış baskısının devam etmesiyle Nasdaq endeksi günü yüzde 0,49 azalışla tamamladı.

    Analistler, ABD'de bugün 4 Temmuz Bağımsızlık Günü nedeniyle resmi tatil olduğunu ve piyasaların kapalı olacağını anımsatarak, çarşamba günkü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin hafta boyunca piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

    Avrupa tarafında, avro/dolar paritesinin 1,14'ün üzerinde kalıcı olmaması ve 1,1330 seviyelerine gerilemesi ile açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin genel olarak genişlemeye işaret etmesinden destek bulan pay piyasaları dün pozitif bir seyir izledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,22, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,88 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,47 değer kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Asya piyasalarında, Kuzey Kore'nin füze denemesi yaptığı haberlerinin etkisiyle satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,27 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,5 azalış kaydetti.

    Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin negatif etkisine karşın BIST 100 endeksi günü sınırlı da olsa artışla 100.522 puandan tamamladı. Dün doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına paralel yüzde 1 yükselen ve günü 3,5571'den tamamlayan dolar/TL, bugün bankalararası piyasada 3,5580-3,5610 bandında dengelendi.

    Analistler, bugün Astana'da başlayacak Suriye ile ilgili görüşmelerin ve Katar krizi ile ilgili gelişmelerin, yatırımcı algısının tekrar jeopolitik gelişmelere dönmesine neden olabileceğine değinerek, bugün ABD piyasalarının tatil olması ve veri gündeminin zayıf olması nedeniyle dünya borsalarında iç dinamiklerin öne çıkabileceğini ifade etti.

    BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi konumunda olan 100.991 seviyesinin direnç, 99.000 seviyesinin önemli destek olduğunu kaydeden analistler, dolar/TL'de ise 3,5580 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 3,60 direncinin gündeme gelebileceğini vurguladı.

    Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

    12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı ÜFE

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    14.30 Türkiye, haziran ayı reel efektif döviz kuru

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow