hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KYK borçları silinir mi? KYK yapılandırması nasıl olacak?

    KYK borçları silinir mi KYK yapılandırması nasıl olacak
    expand

    KYK yapılandırması için Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden gelecek açıklamayı bekleyen mezunlar aynı zamanda “KYK borçları silinir mi?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, KYK yapılandırması ile ilgili son durum ne, borçların faizleri silinecek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KYK borç yapılandırması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Yükümlü sayısının artması nedeniyle yapılandırma ile mezunlara ödemede kolaylık sağlanacak. Ancak borçların tamamının silinmesi gibi bir durum şimdilik söz konusu değil. Çalışmalar faizlerin silinerek borçların yapılandırılması ve yükümlülerin borçlarını daha kolay ödemesi yönünde olacak. Konuyla ilgili tüm detaylar ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

    ÖDEMELER İKİ YIL SONRA BAŞLIYOR

    KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Bugün yaşanan sıkıntılar ağırlıklı olarak iş bulamayan mezunların bunu zamanında beyan etmemesinden kaynaklanıyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

    BİRER YIL ARAYLA ERTELEME

    KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HANGİ DURUMLARDA SİLİNİYOR?

    Öğrenim veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan; tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların kredi alırken veya aldıktan sonra, vefat edenlerin borçları siliniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow