hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Likidite imkan limitleri ne demek? Açık piyasa işlemleri neler?

    Likidite imkan limitleri ne demek Açık piyasa işlemleri neler
    expand

    Merkez Bankası’nın ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında birtakım ekonomik terimler araştırılmaya başlandı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitleri TCMB açıklamasından sonra yarıya indirilmişti. Likidite ve açık piyasa işlemleri hakkındaki bilgiler günün en çok araştırılan konuları oldu. Peki likidite ne anlama gelir? Açık piyasa işlemleri hangileridir? Likidite ve açık piyasa işlemleri ne demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası’nın yaptığı açıklama ile iki ekonomik terim araştırıldı. TCMB yaptığı açıklamada ’’Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitleri yarıya düşürülmüştür.’’ ifadelerini kullandı. Merkez Bankası’nın likidite açıklaması sonrası birçok insan ‘Likidite ve açık piyasa işlemleri nedir?’ sorularının yanıtlarını aramaya başladı. İşte likidite ve açık piyasa işlemleri ne anlama gelir? sorusunun yanıtı.

    Likidite nedir?
    Likidite, bir bireyin veya firmanın varlık fiyatında önemli bir değişikliğine neden olmadan bir varlığı hızlı bir şekilde satın alabileceği ya da satabildiği bir piyasa özelliği olarak bilinmektedir. Likidite, satışın hızı ile satılabileceği fiyat arasındaki değişimin büyüklüğü ile alakalıdır. Likit bir piyasada değiş tokuş hafiftir, hızlı satış yapılınca fiyatı fazla düşürmemektedir. Likit olmayan bir pazarda ise hızlı bir şekilde satmak, fiyatının bir miktar kesilmesini gerektirir.

    Açık piyasa işlemleri hangileridir?
    Merkez Bankasının dolaşımdaki para miktarını kontrol etmek amacıyla hazine bonosu, tahvil ve hisse senedi alım satımına gitmesine açık piyasa işlemleri denmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow