hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maktu vergi ne demek? Sigara maktu vergi oranı kaç oldu? Sigaraya zam geldi mi?

    Maktu vergi ne demek Sigara maktu vergi oranı kaç oldu Sigaraya zam geldi mi
    expand

    Sigaradan alınan ÖTV ve maktu vergi tutarları değiştirildi. Bu açıklama sonrasında vatandaşlar, maktu vergi ne demek? Sigara maktu vergi oranı kaç oldu? Sigara fiyatları düştü mü? Sorularını araştırmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tütün içeren sigaralar ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralarda ÖTV yüzde 63'e düşürüldü, maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu. Peki, maktu vergi ne demek? Sigara maktu vergi oranı kaç oldu? Sigara fiyatları düştü mü?

    Resmi Gazete'de yer alan tütün ürünleri ile ilgili karara göre, sigara ÖTV ve maktu vergi oranları yeniden düzenlendi. Yüzde 67 ila 80 arasında değişen ÖTV oranları, Resmi Gazete'deki karar ile tütün içeren sigaralar ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralarda ÖTV yüzde 63'e düşürüldü, maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu. 

    Maktu vergi ne demek?

    Maktu vergi, mükellefler arasında ayrım yapılmaksızın, farklı oranlarda değil, herkesten eşit olarak alınan vergidir. Baş ve damga vergilerini örnek olarak verilebilir. Bazı harç türleri de bu vergi kapsamındadır.

    Yükümlülerden, genellikle eşit miktarlarda alınan vergilere verilen isimdir. Baş vergileri, konut üzerinden aynı miktarlarda alınan vergiler, bu bakımdan maktu vergi sayılır. Maktu vergiler Özü itibariyle tersine ilerlemiş ve adaletsiz vergilerdir. Zira yükümlülerden eşit olarak alınınca, gelir ve servet yükseldikçe verginin oranı düşmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigara maktu vergi oranı kaç oldu?

    Yeni düzenlenen vergi oranları şu tablo ile paylaşıldı:

    Buna göre, sigaradaki ÖTV yüzde 63 olurken, maktu vergi 0.4851 TL ve asgari maktu vergi ise 0.4883 TL olarak açıklandı. Sigarada daha önce asgari maktu vergi 0,4569 TL, maktu vergi ise 0.4539 TL'ydi. Sigarillo ve puro vb. ürünlerdeki daha önce yüzde 67 ila 80 arasında değişen ÖTV oranı ve maktu vergiler de sigara ile aynı olacak.

    Maktu vergi ne demek Sigara maktu vergi oranı kaç oldu Sigaraya zam geldi mi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow