hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası Başkanı Uysal CNN Türk canlı yayınında

    Merkez Bankası Başkanı Uysal CNN Türk canlı yayınında
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Davos'ta geniş bir gündem yoğunluğu var. Biz Merkez Bankaları'nın durumuna eğildik. Özellikle dijital para birimleri, Merkez Bankaları sayısal paralarını yakından takip ediyoruz. Ülkelerin borç yönetimiyle ilgili konular öne çıkıyor. İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme öne çıkan konulardan bir tanesi." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat Uysal'ın açıklamalarından satır başları;

    Biz de son zamanlarda Merkez Bankası dijital düzenlemelerle ilgili ciddi bir sorumluluk üstlenmiş durumda. Biz kendi iç yönetim mekanizmamızı gözden geçirdik. İlk etapta özellikle anlık ödeme sistemleriyle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık.

    Türkiye, bu yıl daha pozitif bir hava var. Türkiye'ye bakış açısından. Özellikle enflasyondaki iyileşmeler... Bunlar yatırımcıların ilgisini çekiyor.

    FAİZ İNDİRİMİNİN REEL SEKTÖRE YANSIMASI

    Geçen sene Temmuz ayından bu yana 1275 baz puan faiz indirimine gittik politika faizinde. Enflasyonun geldiği seviye bizim tahminlerimizin bir miktar altında kaldı. Bundan sonra ölçülü adımların atılacağı bir dönem olacak gibi görünüyor. Finansal koşullardaki iyileşme bize de yansıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi büyümesi geçtiğimiz yılların ortalamasının bir miktar üzerinde seyrediyor. Bir yandan da ertelenmiş talebin etkisi vardı bu artışta. Finansal koşullardaki iyileşmeyi daha iyi hissediyoruz. Artık bu gelişmelerin yatırımlara da yansıyacağını düşünüyoruz.

    2019 yılının son çeyreği itibariyle büyümenin toparlanacağını 2020 için de daha pozitif bir büyüme beklentisinin olacağını söyleyebilirim.

    Geçtiğimiz yıl bize hareket alanı sağlayan şeyler toplam döviz talep koşulları ve döviz kurundaki seyirdi. Özellikle jeopolitik gelişmeler kaynaklı, petrol ve emtia fiyatlarındaki gelişim enflasyon beklentilerimiz açısından risk oluşabilir. Halen finansal koşullardaki iyileşmenin maliyet baskılarını bertaraf ettiğini söyleyebilirim. İkinci çeyrekten itibaren enflasyonda kademeli düşüşü öngörüyoruz.

    REKABETÇİ DÖVİZ KURU

    Bizim Merkez bankası olarak bir kur tahminimiz bulunmuyor. Finansal istikrar açısından bu önemli. Geçen seneki büyümeye net ihracatın katkısının etkisinin büyük olduğu görülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow