hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz kararı AÇIKLANDI! Dolar TL ne kadar?

    Merkez Bankası faiz kararı AÇIKLANDI Dolar TL ne kadar
    expand

    Faiz kararı açıklandı... Merkez Bankası faiz kararı 12 Aralık Perşembe günü yani bugün yatırımcılar ve ekonomi gündemini takip edenler tarafından merakla araştırılıyor. En çok merak edilenler arasında ise “Merkez Bankası faizi düşürdü mü?” ve “Faiz karası saat kaçta açıklanacak?” sorularının cevabı yer alıyor. PPK tarafından faiz kararında indirime gidildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası faiz kararı ekonomi çevreleri tarafından yakından izleniyor. Gözler yılın son para politikasında alınacak faiz kararında… Merkez Bankası PPK beklenen kararı açıladı! Peki, Merkez Bankası faizi düşürdü mü? İşte, Merkez Bankası 12 Aralık faiz kararı ile ilgili merak edilen detaylar…

    Merkez Bankası PPK tarafından 2019'un son toplantısında faizler 20 baz puan düşürüldü. Yani politika faizi yüzde 14'ten yüzde 12'ye düşürüldü.

     

    DOLAR NE KADAR, KAÇ TL?

    Faiz kararı ile ilgili gözlerin çevrildiği bir başka parametre ise dolar TL kuru… Peki, dolar TL kuru ne kadar? İşte faiz kararı sonrası 12 Aralık dolar TL kuru... Faiz kararı sonrası güne 5.80 TL'den başlayan dolar kuru, 5.78 TL'ye düştü.

    GÜNCEL ALTIN VE DOLAR KURU İÇİN TIKLAYIN

    POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

    Para piyasaları diğer piyasalardan farklı değildir. Merkez bankaları açısından da, para piyasalarında ya para miktarını ya da paranın fiyatı olan faiz oranını kontrol etmek mümkündür. Merkez bankaları para arzını değil de, faiz oranını kontrol etmek istediğinde, uygulanan politikaya faiz politikası denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para politikası para arzı, kısa vadeli faiz oranları veya kurlar gibi enflasyon üzerinde belirleyici olan değişkenlerin kontrolüne dayanır. Para politikasına, genellikle, "genişletici" ya da "daraltıcı" para politikası kavramlarıyla atıfta bulunulur. Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.

    Genişletici para politikası genellikle, ekonomideki durgunluk (resesyon) dönemlerinde ortaya çıkan işsizliği (para arzının artması sonucunda artan para miktarının, "paranın fiyatı" olan faizi düşüreceği varsayımından hareketle) yenmek amacıyla uygulanırken; daraltıcı para politikası, enflasyon oranını (para arzındaki azalışın, paranın fiyatı olan faizleri yükselteceği, yükselen faizinse insanların marjinal tüketim eğilimini azaltıp, marjinal tasarruf eğilimini artıracağı varsayımından hareketle) düşürmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu bağlamda bir ülkenin merkez bankasının politika faizini artırması yani paranın fiyatını artırması o ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin artması anlamına gelirken; politika faizini düşürmesi yani paranın fiyatını düşürmesi o ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin düşmesi anlamına gelir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow