hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mir sistemi nedir? Mir ödeme sistemi ne demek? Mir Kart kullanan ülkeler!

    Mir sistemi nedir Mir ödeme sistemi ne demek Mir Kart kullanan ülkeler
    expand

    Gündemden kaynaklı olarak Mir ödeme sistemiyle ilgili detaylar merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Mir ile çalışan kartları kabul eden iki Türk bankası Mir ödeme sistemiyle bağlantılı işlemleri artık desteklemediklerini duyurdu. Mir sisteminde, bu iki özel banka harici üç kamu bankası bulunuyor. Bu gelişme sonrasında Mir nedir, nasıl çalışır? sorgulamaları hız kazandı. İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçen hafta Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın ödeme sistemi Mir'le ilgili Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidine ilişkin açıklama yapmasının ardından Mir ödeme sistemi araştırma konusu oldu. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'de 2 özel Türk bankası Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldıklarını duyurdu. 

    Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak; “En önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MİR ÖDEME SİSTEMİ(RUS ÖDEME SİSTEMİ) NEDİR?

    Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Elektronik para transferi için kullanılan sistemin işleyişi Visa ve Mastercard sistemlerine benzer. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletiliyor. Mir banka kartları müşterilerinin ürün ve hizmet satın almak ATM'lerden para çekmek gibi finansal işlemleri yapabilmesini sağlıyor.

    HANGİ ÜLKELERDE MİR KART KULLANILIYOR?

    Mir markalı kartlar bugün Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyor. Bunlar Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow