hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ocak emekli (SSK-Bağ-Kur) ve memur zammı 2022 ne kadar olacak?

    Ocak emekli (SSK-Bağ-Kur) ve memur zammı 2022 ne kadar olacak
    expand

    Milyonlarca kişi hükümetin açıklayacağı rakamlara odaklandı. Enflasyon rakamlarının yükseldiği bu yılda milyonlar güzel bir zam artışı beklerken "Ocak ayında emekli ve memur ne kadar zam alacak? Memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?" sorusuna cevap aranıyor. İşte konuyla ilgili detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022 yaklaşırken memur ve emekliye yapılacak olan zamlar merak konusu olmuş durumda. Kasım ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte gözler memur ve emeklinin alacağı enflasyon zammına çevrildi. Kasım ayı enflasyon rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Enflasyon kasım ayında yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu. Kasım ayı rakamları baz alındığında memurlar ve memur emeklileri, yüzde 7,47 enflasyon farkı zammı hakkı kazandı. Aralık enflasyonunun açıklanmasının ardından memur ve memur emeklileri için kesin enflasyon farkı zammı da belli olacak. 

    MEMUR VE MEMUR EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

    Son olarak SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 5 aylık zammı yüzde 10.48 olurken memur ve memur emeklisi için 5 aylık zam ve enflasyon farkı yüzde 12.48 olarak hesaplandı. Bu rakamın üzerine Aralık enflasyonu da eklenerek 2022 yılının ilk zammı belirlenecek. 

    Enflasyon farkının oranı da toplu sözleşmede yer alıyor. 2022-2023’teki mali ve sosyal hakları belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri bu yılın ağustos ayında sonuçlandı. Buna göre de memur ve emeklileri maaşlarını 2022’nin ilk altı ayında yüzde 5 zamlı alacaklar. 2021’in ikinci altı alında gerçekleşecek enflasyonun yüzde 3 oranını geçmesi halinde ise aradaki fark memur ve emeklilerinin zamlarına eklenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer senenin son altı ayının enflasyonu aynı düzeyde olursa 2022’nin ocak ayında memur ve emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 5 zammın üzerine yüzde 7.47 enflasyon farkı da eklenince maaşlarını toplam yüzde 12.47 zamlı alacaklar. Buna göre de 2022’nin başında en düşük emekli aylığı ek ödeme hariç 3.600 liraya çıkacak. Bu kapsamda en düşük memur maaşı 2022’nin ocak ayında aile yardım ödeneği ve diğer ücretler hariç 5.440 liraya çıkacak.

    Ocak emekli (SSK-Bağ-Kur) ve memur zammı 2022 ne kadar olacak

    EMEKLİ ZAMMI (SSK-BAĞ-KUR) NE KADAR OLACAK?

    İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de ocak ve temmuz olmak üzere senede iki defa zam alıyor ve memur emeklilerinde olduğu gibi zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde, TÜİK tarafından açıklanan, TÜFE’deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre de işçi ve Bağ-Kur emeklileri için şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor. 2022’nin 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu zam oranı daha da artabilir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow