hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM'den sınava girecek adaylara 'nöbetçi nüfus müdürlüğü' müjdesi

    ÖSYMden sınava girecek adaylara nöbetçi nüfus müdürlüğü müjdesi
    expand
    KAYNAKAA

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, "Sınavdan önce veya sınav günü kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini gidermek adına bugüne dek sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletildi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖSYM tarafından 8-10 Şubat'ta Antalya'da düzenlenen "2019 ÖSYM Sınav  Koordinatörleri  Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı", Türkiye'nin 81 ili,  103 ilçesi, Lefkoşa ve Bişkek'ten toplam 189 sınav koordinatörü ile ÖSYM  yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2018 yılı faaliyetlerinin  değerlendirildiği ve 2019 yılında yapılması planlanan sınavlara yönelik sınav  takvimi ve sınavlarda alınacak tedbirlerin istişare edildiği toplantıda, ÖSYM  Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2018'de yılında kurumun yaptığı sınavların  içeriğiyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

    Toplantıda gündeme gelen konulara ilişkin AA muhabirine açıklama yapan  Aygün, 2018'in sınavlar açısından yoğun bir yıl olduğuna işaret ederek  "Her  sınav kendi içerisinde ciddi bir hazırlık ve uygulama süreçlerini barındırıyor.  Bu yönüyle sınavlar sadece adaylar için değil, bizler için de bulunduğumuz  noktayı görebildiğimiz bir sınav oluyor. ÖSYM bilgi ve tecrübesiyle uyguladığı  sınavlarda geçerli ölçme, seçme ve yerleştirme yapma noktasında var gücüyle  çalışmaktadır." dedi.

    46 sınavda uygulanan 188 testte yaklaşık 10 bin soru kullanıldı  

    ÖSYM'nin hem kurum içi dinamiklerin sağlıklı çalışması hem de  paydaşlarıyla uyumlu mesai sonucunda misyonuna uygun olarak ilerlediğinin altını  çizen Aygün, "Sınavların hazırlık sürecindeki en önemli unsurlardan biri de sınav  sorularının hazırlanmasıdır. 2018 yılında ÖSYM'nin sınav takviminde yer alan 46  adet sınav 59 oturumda yapılmış olup bu sınavlarda 188 adet test uygulanmış, bu  testlerde toplam 9 bin 21 adet soru kullanılmıştır. 2018 yılında soruların  hazırlanması sürecinde 2 bin 90 soru yazarı görev almış ve bin 588 akademisyen  soruları denetlemiştir." diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aygün, kurumun yaptığı sınavların ardında ciddi bir emeğin bulunduğuna  dikkati çekerek şöyle devam etti:

    "Sınavların uygulanma süreçleri de sınavların hazırlık süreci kadar  önemlidir. Bir sınav ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun bu sınavın uygulama  aşamasında yaşanabilecek küçük bir sorun bütün emeğin boşa gitmesine sebep  olabilir. Bu bağlamda 2018 yılında 182 merkezde yapmış olduğumuz sınavlara 10  milyon 953 bin 806 aday girdi. Tüm sınavlarda toplam 1 milyon 625 bin 828 kişi  görev aldı. En fazla sınav görevlisinin yer aldığı sınav ise toplam 635 bin 458  görevli ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu."

    En fazla bina kullanılan sınav YKS oldu

    ÖSYM Başkanı Aygün, sınavlarda 1 milyon 625 bin 828 kişinin görev  aldığını, bunların 577 bin 187'sinin gözetmen, 536 bin 538'inin salon başkanı,  145 bin 199'unun emniyet görevlisi olduğunu anlattı.

    Sınavların uygulanacağı standartların sınavın kalitesi ve adayların  konforu açısından önemine vurgu yapan Aygün, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ÖSYM, 2018'de uyguladığı sınavlar için toplam 36 bin 3 sınav binası  kullanmıştır. Bu binalarda sınav yapılan toplam sınav salonu sayısı ise 549 bin  238'dir. En fazla bina kullanılan sınav YKS'dir. Temel Yeterlilik Testi'nde  kullanılan bina sayısı 8 bin 65, Alan Yeterlilik Testi'nde kullanılan bina sayısı  6 bin 926, ve Yabancı Dil Testi'nde kullanılan bina sayısı 884'tür. Böylelikle  YKS'de toplam 15 bin 875 bina kullanılmıştır. En fazla salon kullanılan sınav da  toplam 246 bin 27 ile YKS olmuştur."

    Aygün, sınavların sorunsuz bir şekilde hazırlanması, uygulanması,  değerlendirilmesi süreçlerinde görev alan herkese teşekkür etti.

    Nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması genişletildi

    Toplantıda ayrıca, 2019 yılı sınav uygulamalarındaki güncellemelerin  de sınav koordinatörlerine aktarıldığını dile getiren ÖSYM Başkanı Aygün, bu  kapsamda nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasıyla ilgili 2019'daki sınavlar için  alınan kararı, "Sınavdan önce veya sınav günü kimliğini kaybeden adayların  mağduriyetini gidermek adına bugüne dek sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan  nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak  şekilde genişletildi. Açık tutulacak nüfus müdürlüklerinin bilgileri her sınav  için, ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak." sözleriyle açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2019 yılı sınav uygulamalarındaki güncellemeler çerçevesinde, İzmir'in  Torbalı, Ordu'nun Fatsa, Samsun'un Vezirköprü, Kahramanmaraş'ın Afşin,  Kastamonu'nun Tosyalı, Sivas'ın Suşehri ve Adıyaman'ın Besni ilçesi olmak üzere  toplam 7 ilçenin daha sınav merkezi olarak belirlendiğine dikkati çeken Aygün,  2019'da bu merkezlerde ilk defa YKS yapılacağını kaydetti. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow