Özel okul zam oranı kesinleşti: Fazla ücret ödeyen veliler ne yapacak?
Özel okulların 2023'te yapacağı zam oranı kesinleşti. Buna göre; 2023- 2024 eğitim öğretim yılında özel okul zam oranı yüzde 65 oldu. Peki özel okulla daha önce sözleşme yapan ve daha fazla ücret ödeyen veliler ne yapacak? Paralarını geri alabilecek mi? Avukat Kerem Olcayto ile Avukat Selin Erkaymaz merak edilen soruları milliyet.com.tr'ye cevapladı.
2023-2024 özel okul zam oranı belirlendi. Buna göre özel okul zam oranı yüzde 65 oldu. Peki özel okulla daha önce sözleşme yapan ve daha fazla ücret ödeyen veliler ne yapacak? Paralarını geri alabilecek mi? Avukat Kerem Olcayto ile Avukat Selin Erkaymaz cevapladı.
PARALARINI GERİ ALABİLECEKLER Mİ?
Avukat Kerem Olcayto milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu tarz kapsamlar tüketici mahkemelerinin konusudur. Sözleşmeyi daha yüksek yapan veliler tüketici mahkemelerinde arabuluculuk şartı var. Önce okullarla iletişime geçebilirler. Anlaşamadıkları taktirde hukuki yola gidip bu paranın tazminini isteyebilirler. Temel sebep şudur. Burada bir yeknesak uygulaması yapılmasını istiyorlar. Serbest koşullar belirlenmesin, veliler bunun altında kalmasın diye standart bir oran olacağı için bunun öncesine dair başvuruların tüketici arabuluculuklarına başvurulabilir. Anlaşamam durumunda dava yoluyla bu paraların tazmini istenebilir.
Yeknesak uygulamanın amacı şudur piyasada bir sabit fiyat belirlensin. Kolejlerin de sabit bir politikası olsun. Bu tarz durumlarda 1 sene öncesinden anlaşma almak için birçok kişi anlaşma imzalıyor. Şu an bir sonraki için kayıt dönemi, bir sonraki yıl indirim almak için sözleşme imzalayanlar zararı tazmin etmek isteyeceklerdir.
ESKİ ANLAŞMALAR NE OLACAK?
Büyük bir güruh oluşacak. Öncesinde olanlar da yüzde 65’e sabitlenecektir. Eski anlaşmalar geçersiz olacak veya yığılmadan kaynaklı, olursa burada arabuluculuk kapsamında çözülebilir.
Bununla ilgili bir sürü veli daha yüksek ödediklerini düşürebilmek için bir hak arayışına girecektir. Burada talebe göre kanun revize edilir. Burada Bakanlık daha önce sözleşme imzalayanlarla ilgili bir açıklık getirmek zorundadır.
Bu şekli ile muğlaktır. Öncesinde sözleşme imzalayanlar için bir soru işareti, hak kaybı olacaktır. Düzenlemenin detayına bunları eklemeleri lazım.
Geçen sene özel okul ücretlerinde zam yüzde 36’ydı bu sene yüzde 65 seviyesinde belirlendi. Yüzde 65 belirlenmesinin sebebi 2023 yılı enflasyonunun düşük olacağı öngörüsünden kaynaklıdır. Ön kayıtlarda istenen fahiş fiyatlar devletçe belirlenmediği ve yasal olmadığı için geçerliliği yok artık yasal sınırlama getirildiği için ücret iadesi isteyebilirler. Önceden yasal değildi, şimdi yasallaştığı için ücret iadesi talep edebilirler.”
SÖZLEŞMENİN BAĞLAYICILIĞI ORTADAN KALKAR MI?
Avukat Selin Erkaymaz ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Her halükarda sözleşmenin taraflar için kural bağlayıcıdır. Ancak bir tarafın fakirleşmesine diğer tarafın zenginleşmesine sebebiyet verebiliyorsa taraflar istisnai olarak ifa imkansızlığı yoluna gidebilirler bu yol her zaman açıktır. Sözleşmenin bağlayıcılığı ortadan kalkıyor.
Sözleşmenin bağlayıcılığı tüketici açısından ortadan kalkıyor. Okulların zenginleşmesini sağlarken tüketicinin fakirleşmesine sebebiyet veren bir sözleşme bağlayıcılığı yitirir. Sözleşmenin dengesi bozulduğu noktada burada okul eğitimi için müracaat eden tüketici bunun iyileştirilmesini talep edebilir.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her mutfakta vardı... Borcu 700 milyon doları aştı! ABD'li dünyaca ünlü firma Tupperware'den iflas başvurusu
TÜPRAŞ temettü ödemesi ne zaman, ne kadar yapılacak? TÜPRAŞ (TUPRS) temettü tarihi 2024!
Kredi çekecekler dikkat! Faizlerde yön değişti
Gözler FED'in kararında! Altın ve dolarda yön ne olur?
Borç isteyen kızına milyarder baba öyle bir yanıt verdi ki… Duyanlar şok oldu…