hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol piyasası kaosta! Dünya Bankası ile G7 karşı karşıya geldi

    Petrol piyasası kaosta Dünya Bankası ile G7 karşı karşıya geldi
    expand

    Dünya Bankası, G7 ülkelerinin Rusya petrolüne tavan fiyat hamlesini değerlendirdi. Küresel finans kurumu, G7, "Rusya'nın petrol fiyatını belirleyecek kadar büyük değil" diyerek söz konusu tedbirin diğer ülkelerin daha geniş katılımını gerektirdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in faiz artırımlarıyla emtia fiyatlarını domine etmesine karşılık OPEC'in üretim kısma hamlesinin ardından petrol piyasasında, hatlar ABD ve Suudi Arabistan'dan gelen açıklamalarla gerilmişti. Tartışmaya bu kez Dünya Bankası raporu damgasını vurdu.

    Dünya Bankası, G7 ülkelerinin Rus petrol alımlarına maksimum fiyat kısıtlaması getirme önerisinin ancak büyük yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler plana katılması halinde işe yarayabileceğini söyledi.

    Bankanın yayınladığı petrol görünümünde yer alan değerlendirmelere göre, önerilen G7 petrol fiyatı tavanı Rusya'dan petrol akışını etkileyebilir, ancak bu denenmemiş bir mekanizma ve hedeflerine ulaşmak için büyük yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin katılımına ihtiyaç duyacak.

    Plandaki riskleri vurgulayan banka, raporunda Rusya'nın ihracatının yeni ticaret önlemlerinden ne ölçüde etkilendiği de dahil olmak üzere, yukarı yönlü risklere arz sorunlarının hakim olduğunu yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, ticaret yollarının kesintiye uğraması nedeniyle kısa vadede Rusya'nın ihracatında önemli aksamaların meydana gelebileceğini, ancak "piyasa katılımcıları, diğer yaptırım bölümlerinde sıklıkla olduğu gibi, yaptırımları aşmanın yollarını bulabileceklerini" de sözlerine ekledi.

    ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri, geçen ay Rusya'nın enerji ihracatından elde ettiği geliri azaltmak amacıyla Rus petrolüne tavan fiyat uygulamayı kabul etmiş ancak fiyat sınırını henüz belirlenmemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow