hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pevrul Kavlak: Pazartesi grev kararı alacağız

    Pevrul Kavlak: Pazartesi grev kararı alacağız
    expand
    KAYNAK DHA

    Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir ile sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde sendikanın saat ücretine 3 liralık zam isteğine işverenin 68 kuruş teklif ettiğini belirterek, "Pazartesi günü grev kararını alacağız, eylemleri de arka arkaya sıralayacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir ile Türk Metal Sendikası arasında toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasının ardından Zonguldak'ın Ereğli ilçesine geldi.

    Davul zurna ile karşılanan Kavrak, bir otelde işçilerle buluştu.

    Pevrul Kavlak, dünya demir çelik sektöründe bütün kuruluşların zarar ettiği dönemde tek kar eden kuruluşun Erdemir olduğunu ve bu karın en büyük sebebinin işçiler olduğunu söyledi.

    Hazırlanan taslağı virgülüne dahi dokunmadan gerekli yerlere ilettiklerini belirten Kavlak, şöyle dedi: "Biz bu taslakta saatlik ücrete 3 liralık yani ayda 900 lira bir zam istedik. Biz bu zamana kadar 20 işyerinde toplu sözleşme imzaladık. Bize 1 liranın altında hiç kimse teklif vermedi, ilk defa Erdemir bize 68 kuruş bir teklif verdi. Bize bozuk para verdi, herhalde aramızı bozacaklar. İyimser olmak istiyorum, iyi tarafından bakmak istiyorum herhalde sıfırın birini unuttular. Erdemir, Türk Metal için, Türk Metal de Erdemir için çok önemlidir. Biz geçmişte bu şirket zora girdiğinde taşın altına elimizi değil bedenimizi koyduk. Türkiye'de hiç kimsenin yapmaya dahi cesaret edemediği birşeye biz hep birlikte 8 yıl önce yaptık ve bir söz verdik. 'Bu fedakarlıktan sizi çıkartırız ama sizde iyi gününüzde bizi unutmayacaksınız' dedik."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Grev kararı alacağız"

    Pazartesi günü kapsamlı bir görüşme yapılacağını ve yapılan ısrarın devam etmesi durumunda pazartesi günü grev kararı alacaklarını vurgulayan Kavlak, şunları söyledi: "Eğer bu ısrarlarında devam ederlerse, buradan herkese sesleniyorum; Pazartesi günü grev kararını alacağız, uygulama kararında da fazla geç kalmayacağız. 20 işyerinde sözleşme imzaladık, bu sözleşme sadece Erdemir'i ilgilendirmiyor. Türkiye'nin gözü kulağı burada. Bu sözleşme 2017 yılının çıtasını belirleyecektir.  Siz sadece Erdemir'de çalışanları değil, biz sadece Erdemir'in sözleşmesini değil şu anda bizimde diğer sendikaların da masada olduğu 45 sözleşme var. Onların da startını vereceksiniz, çıtası belirlenecek.

    Onun için bu bir Erdemir sözleşmesi değildir, sadece bu Erdemir'de çalışanı ilgilendirmiyor, bu Türkiye'nin her yerinde çalışan emeğinden başka sermayesi olmayan tüm işçilerin sözleşmesidir. Türkiye'nin her yerinden destek alacağız, gerekirse her tarafını ayağa kaldıracağız. Son iki yılda, dünyanın her tarafına çelik sektörüne bakın ister Avrupa ister Çin'e hep defteri zararla kapattı, dünyada tek bir işyeri karla kapattı o da Erdemir. İşte o da buradaki işçinin sayesinde oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üretmek, kazandırmak ve kazanmak istiyoruz. Ürettik, kazandırdık ve şimdi de biz kazanacağız. Çalışanın alacağı 3 lirada kimsenin gözü olmamalı. Bunun pazarlığını yapmamalı hele hele 68 kuruş teklif vermemeli. Bizim burada iki tane fırınımız var Ayşe ve Zübeyde. Bizi onlar tatile göndermeyelim. Kapsamlı bir toplantı yapacağız. Yapacağımız eylem kararı için ünite temsilcilerini, yönetimi, icrayı toplayacağım. Pazartesi günü grev kararını alacağız, eylemleri de arka arkaya sıralayacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow