hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altına yatırım yapanlar en büyük kaybı yaşadı!

    Altına yatırım yapanlar en büyük kaybı yaşadı
    expand
    KAYNAKAA

    Gram altının fiyatında 2-6 Kasım haftasında yüzde 4,6'lık düşüşle haftalık bazda 1 yılın en yüksek değer kaybı gerçekleşti. Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, "FED'in aralık ayında faiz artırma ihtimalinin yükselmesiyle altında değer kaybı süreci başladı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirinin derlediği verilere göre, gram altının fiyatında, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerle 2-6 Kasım haftasında yüzde 4,6 gerileyerek, 27 Ekim 2014'ten bu yana haftalık bazda en yüksek değer kaybı görüldü.

    24 Eylül'de 113,83 lira seviyesine yükselerek tarihi zirvesine çıkan gram altının fiyatı, 26-30 Ekim haftasını 107 liradan tamamlamıştı. Genel seçimin ardından hızla gerileyen dolar/TL'nin de etkisiyle gram altın geçen hafta yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederek 101,34 liraya kadar düştü.

    Analistler, küresel piyasalarda Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerin altına talebi azalttığını, jeopolitik risklerin de yatıştığı düşünüldüğünde altın fiyatlarını destekleyecek önemli bir gelişmenin bulunmadığını ifade ediyor.
    Cari açık eylülde fazla verdi
    İç piyasada yatırımcıların altın fiyatının daha da düşebileceği beklentisine girdiğine dikkati çeken analistler, yatırımcıların zorunlu ihtiyaç dışında altın almadıklarını hatta satışa geçtiğini vurguluyor.

    "Altının gram fiyatında 102 lira seviyeleri taban olabilir"

    Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen hafta altının ons fiyatında ciddi değer kaybının gerçekleşmesi dolayısıyla gram altında da gerilemenin görüldüğünü, Fed'in aralık ayında faiz artırma ihtimalinin yükselmesiyle altın fiyatlarında gerileme sürecinin başladığını dile getirdi.

    ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden pozitif gelmesinin etkili olduğunu belirten Karabulut, "Seçim sonrasında dolardaki değer kaybının da etkisiyle altının gram fiyatında sert geri çekilmeler görüldü. Gram altının fiyatında, ons altın, dolar ve TL etkili oluyor. Söz konusu haftada TL'nin de değer kazancıyla gram altında geri çekilme olağandı" diye konuştu.

    Karabulut, bu aşamadan sonra gram altının fiyatında kısmi yukarı yönlü bir hareket görülebileceğine işaret ederek, "Dolarda Fed endişeleriyle 2,93 seviyesinin üzerinde bir tutunma görürsek gram altında yeniden bir değerlenme süreci görebiliriz. Önümüzdeki süreçte dolar/TL'de yukarı yönlü hareketler görülebilir. Dolar/TL'nin 2,93'ün üzerinde tutunması durumunda, altının gram fiyatında 102 lira seviyeleri taban olabilir" görüşünü de paylaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow