hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Başkanlık" sistemine açıklamaları piyasalara negatif yansıdı

    Başkanlık sistemine açıklamaları piyasalara negatif yansıdı
    expand

    Seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret etmesiyle oluşan iyimserliğin hemen ardından hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalar ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin endişeler gün içinde piyasaya negatif yansıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar bugün görülen hareketin ayrıca dolar/TL'de seçim sonrası yaşanan sert düşüşün bir düzeltmesi olduğunu belirtiyor.

    Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, başkanlık sistemi konusunu yeni anayasa kadar önemli gördüklerini belirterek, bunun "vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi" olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin de yeni anayasa ile bağlantılı bir konu olduğunu belirten Akdoğan, "Bu sistem bize dar geliyor. Yeni anayasa Türkiye'nin büyümesi için ne kadar önemli ise başkanlığı da böyle önemli bir konu olarak görüyoruz" dedi.

    Analistler seçimin hemen ardından bu söylemin tekrar ortaya çıktığına dikkat çekerken, çıkabilecek yeni siyasi tartışmaların hükümetin odak noktasını ekonomiden kaydırabileceği endişelerinin de uzun vadede olumsuz etki yaratabileceğini belirtiyor.

    Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları için tıklayınız...

    Analistlere göre siyasi arenada kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl uygulanacağına ilişkin soru işaretleri önümüzdeki dönemde piyasada baskı unsuru olabilir.

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalar, yeni ekonomi yönetimine ilişkin endişeler piyasaları olumsuz etkiliyor. Öte yandan dün seçim sonrası dolar/TL'de beklenenden sert bir düşüş oldu, aslında olması gereken düzeltme hareketini görüyoruz" dedi.

    Bu sabah saat 0907 itibariyle 2.8240/2.8280 seviyesinde olan dolar/TL, 2.8495'e kadar yükseldikten sonra saat 1548'de 2.8460/2.8470 seviyesinden işlem görüyor.

    Bu sabah 2.9677/2.9722 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 2.9826/2.9832, 3.1113/3.1163 seviyesindeki euro/TL ise 3.1191/3.1210 seviyesindeydi.

    Seçimlerin ardından TL dün dolar karşısında en yüksek yüzde 5'lik değer kazancı kaydetmiş, bankacılar AKP'nin tek başına iktidarıyla üçüncü seçim olasılığının ortadan kalkması ve önümüzdeki 4 yıl boyunca genel seçim yaşanmayacak olmasının piyasadaki iyimserliğin ana nedeni olduğunu belirtmişti.

    Öte yandan dün Reuters'ta yer alan bir analizde ise AKP'nin ekonominin yeniden büyüme patikasına girmesi ve acil olarak yapısal reformlara odaklanılması için önemli bir fırsat penceresi yarattığına ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomide popülist söyleminden ve başkanlık sistemine kutuplaşmayı keskinleştirecek şekilde geçiş ısrarından ne ölçüde vazgeçeceğinin halen kilit önemde olacağı belirtildi.

    Tahvil bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün valörde son işlemde yüzde 9.39 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.56, valörde son işlemde yüzde 9.66 seviyesindeydi.

    Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta son işlem yüzde 9.82 seviyesinden gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.88 seviyesindeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow