hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsada sert satışlar sürüyor

    Borsada sert satışlar sürüyor
    expand

    Yolsuzluk operasyonunun yarattığı belirsizliğin devam etmesiyle BIST 100'de sert satışlar sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşadamları, siyasilerin yakınları ve Halkbank'a yönelik dün sabah düzenlenen operasyon ile ilgili belirsizlikler devam ederken, Halkbank ve Emlak Konut GYO hisselerinde yoğun hacimli sert satışlarla BIST 100 endeksi 9 Eylül tarihinden bu yana ilk kez 70,000 puanın altına geriledi.

    BIST 100 endeksi ilk işlemlerde yüzde 2.58, soruşturmanın odağında yer alan Halkbank yüzde 2.89 düşüşle açıldıktan sonra endekste satış baskısı arttı. Açılış sonrası 68,572.95 puana kadar gerileyen endeks saat 0953'de yüzde 2.96 düşüşle 68,846.94 puandan işlem görüyordu.

    Kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve rüşvet verildiği iddiaları kapsamında dün İstanbul ve Ankara'da bazı işadamları ve siyasilerin yakınlarının da dahil olduğu operasyonda gözaltına alınanlar sayısı 52'ye yükseldi. Haber kanalları, operasyon kapsamında İstanbul'da beş emniyet müdürünün görevden alındığını duyurdular.

    Bir fon yöneticisi, "Emlak Konut ve Halkbank'taki sert satışlar piyasadaki ivmenin aşağı doğru kırılmasına sebebiyet verdi, endeksin 70,000'in altında açılmasıyla piyasada panik havası var. Piyasa iç gelişmelere odaklanmış durumda ve Fed'i biraz dışarı itti. Yurtdışı piyasalarda bir panik havası yok ama bu fiyatlarda olmayan bir gelişmeydi ve bu nedenle düşüş bu kadar sert yaşanıyor. Endeks 70,000'in altında kaldığı sürece satış baskısı devam edecektir" dedi.

    Soruşturmada inşaat firmalarının da yer alması Emlak Konut GYO genel müdürünün bilgisine başvurulmasıyla şirketin hisseleri yüzde 6.9 düşüşle 2.16 liraya kadar geriledi.

    Genel müdürü gözaltına alınan Halkbank ise 13.10 liraya kadar inerken, saat 0955'te yüzde 3.61 düşüşte.

    Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "Siyasi risk ön plana çıktığı için piyasalar bunun ileride seçim döneminde ve hatta daha sonraki dönemde 'bu gelişmeler tek parti iktidarını riske mi sokuyor?' şeklinde yorumluyor gördüğümüz kadarıyla, onun tedirginliği var" dedi.

    Tepki alımı gelirse bankacılık hisseleri öncülüğünde gelececeğini belirten Gedik Yatırım'dan Mutlu da, "Kamu hisselerine dikkat etmek lazım. Kamu hisselerinde zayıflık devam edebilir. Öğleden sonra kısa süreli de olsa bir tepki alımı gelebilir" diye konuştu.

    BIST 100'de en çok işlem gören 20 hisseden yalnızca Bimeks hisseleri artıda işlem görüyor.

    Avrupa'nın üçüncü büyük elektronik perakende şirketi Darty Türkiye'deki faaliyetlerinin satışı için Bimeks ile anlaşırken, Bimeks hisseleri saat 0959'da yüzde 0.52 artışla 1.93 liradan işlem görüyor.

    BIST 30'da işlem gören tüm hisseler ise ekside.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ayda 85 milyar dolar tutarında yaptığı tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağı yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Tahvil alımları küresel piyasalarda riskli varlıkların fiyatına birkaç yıldır yön veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow