hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 13 yılın zirvesine oturdu

    Dolar 13 yılın zirvesine oturdu
    expand
    KAYNAKAA

    ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarının ardından faiz artışının aralık ayında gerçekleşeceği beklentilerinin dolar 100.51 seviyesine çıkarak 13 yılın zirvesini gördü. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de, güne yüzde 0.35 yükselişle 76 bin 665 puandan başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel piyasalarda jeopolitik risk algısının artması ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından faiz artışının bu ay gerçekleşeceğine ilişkin piyasa beklentisinin artması dolar talebini yükseltirken, buna bağlı olarak dolar endeksi de Nisan 2003'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 100,51'e çıktı.

    Yellen, açıklamasında ülke ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret ederek, "Ekim toplantısından bu yana alınan ekonomik veriler, işgücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerimizle uyum gösteriyor" dedi.
    Katar'la doğalgazda anlaşıldı
    Faiz artışının ertelenmesinin ekonomi için bazı riskler teşkil edeceğine dikkati çeken Yellen'ın, piyasaların ilk faiz artışının zamanlamasından ziyade faiz artırımında izlenecek genel grafiğe önem vermesi gerektiğini vurguladı. Yellen'ın açıklamaları Fed'in 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri artıracağı beklentilerini artırdı.

    Bugün güne 100 sınırından başlayan dolar endeksi, şu dakikalarda 100,21 seviyesinden işlem görüyor.

    Dolar/TL 2,89 sınırında

    Dün güne 2,8903'ten başlayan ve gün içinde son bir haftanın en düşük seviyesi olan 2,8737'ye gerileyen dolar/TL, Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının küresel piyasalarda dolar talebini artırmasıyla 2,8994'ü gördü.

    Bugüne 2,89'un altında başlayan dolar/TL, şu dakikalarda 2,8870'ten alıcı buluyor. Avro/TL ise 3,0590'dan işlem görüyor.

    Analistler, yurt dışında Yellen'ın bugün Kongre'de yapacağı sunumun ve açıklanacak makro ekonomik verilerin, Avrupa'da ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni makro ekonomik projeksiyonlarını açıklayacağı bugünkü toplantısının takip edileceğini ifade ediyor.

    Yurt içinde ise kasım ayı enflasyon verisi, Suriye sınırındaki gelişmeler ve buna bağlı olarak özellikle Rusya tarafından gelen açıklamaların dolar/TL üzerinde etkili olacağını dile getiren analistler, dolar/TL'nin 2,8850 seviyesinin altına gerilemesi durumunda TL'ye ilişkin pozitif görünümün destekleneceğini kaydediyor.

    Analistler, 2,8750 ve 2,8450 seviyelerinin destek, 2,8970 - 2,9070 seviyelerinin ise direnç olarak takip edilebileceğini belirtiyor.

    Borsa güne yükselişle başladı

    BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 270,29 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 0,40, holding endeksi yüzde 0,20 yükseliş kaydetti.

    Açılışta en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 0,94 ile "finansal kiralama, faktoring", değer kaybeden tek sektör endeksi ise yüzde 0,03 ile "menkul kıymet yatırım ortaklığı" oldu.

    Dün dolar/TL 2,8737'ye kadar geriledikten sonra 2,88'in üzerinde dengelenirken, BIST 100 endeksi ise gün içinde 77.766,72 puana kadar çıktıktan sonra düşüşe geçerek günü yüzde 0,51 azalışla 76.394,96 puandan tamamladı.

    ABD'de dün akşam açıklamalarda bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret ederek, "Ekim toplantısından bu yana alınan ekonomik veriler, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerimizle uyum gösteriyor" dedi.

    Faiz artırımına geç kalınması durumunda oluşabilecek risklerin altını çizen Yellen, faizlerin 15-16 Aralık'ta gerçekleştirilecek toplantıda artırılacağı beklentilerini yükseltti.

    Uluslararası piyasalarda dolar endeksinin yaklaşık 13 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına karşın dolar/TL'nin artışının sınırlı kalması yurt içi piyasalarda pozitif havayı destekledi. Yurt içinde, bugün açıklanacak enflasyon verisi, Suriye sınırındaki gelişmeler ve buna bağlı olarak özelikle Rusya tarafından gelen açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağı belirtiliyor.

    Analistler, haber ve veri trafiğinin yoğun olduğuna dikkati çekerek, piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini, BIST 100 endeksinin 77.700 seviyesinin direnç, 75.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

    AA Finans'ın, TÜİK tarafından bugün açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,45 oldu.

    Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,45) göre ekim ayında yüzde 7,58 olan yıllık enflasyonun yüzde 7,87'ye yükseleceği hesaplanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow