hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar ve euro'dan yeni rekor

    Dolar ve eurodan yeni rekor
    expand

    Yıl sonu nedeniyle likiditenin oldukça düşük olduğu piyasada devam eden siyasi endişelerle kur ve sepet bugün tarihi rekorlarını yenilerken, yüzde 10'u aşan gösterge tahvil de en son iki yıl önce gördüğü seviyelere yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL 2.1765'e kadar yükselerek tarihi rekorunu yenilerken, sepet bazında TL ise yeni zirve olan 2.5943'ü gördü.

    Dolar/TL son üç günde dolar karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kaybederken, soruşturmanın başladığı 17 Aralık'tan bu yana değer kaybı ise yüzde 7'ye yakın oldu.

    Dolar/TL saat 17.34'te 2.1570/2.1585, sepet bazında TL ise 2.5662 seviyesindeydi.

    Bakan çocukları ve bazı işadamlarına yönelik geçen hafta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonun artırdığı siyasi tansiyonun ardından, AKP'ye yakın kaynaklar hükümetin mevcut gücünü koruma savaşını sürdüreceğini belirtmelerine rağmen, piyasalarda erken genel seçim olasılığının gündeme gelebileceği konuşulmaya başlandı.

    Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla 17 Aralık'ta başlatılan operasyon kapsamında oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu hafta bakanlıktan istifa etmiş hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan 10 bakanı içeren bir kabine değişikliğine gitmişti. Bir çok siyasi analist ve yetkili, operasyon ile birlikte Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki gerilimin daha da arttığı şeklinde yorumlar yapmıştı.

    AKP'den bir yetkili, siyasette yaşanan gelişmelerin ciddi boyuta gelmesi durumunda 2015'te yapılması gereken genel seçimlerin gelecek yıla çekilebileceğini kaydetti.

    Bir bankanın döviz masası müdürü "Piyasada erken seçim ihtimali dahil bir çok senaryo tartışılıyor. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın oğlu ve hükümete yakın bazı işadamlarının malvarlığının dondurulması ilgili iddialar dikkat çekici" dedi.

    Habertürk gazetesinin haberine göre, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli dahil bazı şirket ve işadamlarının varlıklarına tedbir koydu. Tivnikli aynı zamanda Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Kuveyt Türk yönetim kurulu üyeliğini yürütüyor.

    Tivnikli'nin ayrıca enerji alanında faaliyet gösteren bazı şirketlerde ortaklıkları da bulunuyor.

    Gazetenin haberine göre, ayrıca BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Latif Topbaş, işadamı Üsame Kutub, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, işadamı Cengiz Aktürk ile Bosphorus 360 Ltd ve Zirve Holding'in tüm varlıklarına tedbir kondu.

    Öte yandan TCMB daha önce 30 Aralık için açıkladığı 450 milyon dolar olan döviz satım ihalesindeki en düşük tutarı bugün 600 milyon dolara revize etti.

    Bankacılar bu revizyonun endişeleri gidermeye yetmeyeceği algısının kurdaki yükselişte etkili olduğunu söylerken, TCMB'nin açıklamasının hemen ardından TL'deki değer kaybı da hızlandı.

    TCMB'nin agresif olmayan tutumunun da kurdaki yükselişte etkili olduğunu söyleyen bir bankacı, "TCMB'nin kurda kontrolü kaybettiğini kesinlikle düşünmüyorum ama ya kuru gözden çıkarıyorlar ya da daha agresif olmalılar" dedi.

    Garanti Yatırım tarafından bu sabah yayımlanan notta ise, "Olumsuz haber akışı sürdükçe, TL'de anlamlı bir değer kazancı görmeyi beklemiyoruz. Dolar/TL'de 2.20 psikolojik seviyesinin ilk anlamlı direnç olduğunu düşünüyoruz. Panik havasıyla birlikte faizlerde daha yüksek seviyelerin görülebileceğini söyleyebiliriz" denilmişti.

    Nitekim hacimlerin Noel tatili nedeniyle düşük olduğu tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.69 seviyesinde olan 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 10.06 seviyesinden açıldıktan sonra 25 Ocak 2012'den bu yana en yüksek olan yüzde 10.37'ye kadar yükseldi.

    Gösterge tahvil spot kapanışta yüzde 10.36, valörlüde yüzde 10.17 seviyesindeydi.

    Öte yandan dün spot kapanışta yüzde 10.22, valörlüde son işlemlerde yüzde 10.52 seviyesinde olan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik getiri yüzde 10.54'ten açıldıktan sonra yüzde 10.63'e kadar yükseldi.

    ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, ABD ekonomisine yönelik iyileşme işaretlerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yıl tahvil alımlarını istikrarlı biçimde azaltacağı beklentisini güçlendirmesiyle yüzde 3'ün üzerine yükseldi. Lokal tahvil bono piyasasında ABD faizlerindeki yükseliş de etkili oldu.

    Dolar ve eurodan yeni rekor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow