hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed kararı sonrası piyasalar yön arıyor

    Fed kararı sonrası piyasalar yön arıyor
    expand

    Küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasının ardından dalgalı bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, dün beklentiler doğrultusunda yüzde 0,75-1,00 aralığında olan politika faizinde değişikliğe gitmezken, karar metnindeki ifadeler haziran ve temmuz ayına ilişkin faiz artırım beklentilerini yükseltti. Analistler, Fed'in, son dönemde ekonomiye ilişkin yavaşlama sinyalini geçici olarak değerlendirdiğini ve enflasyon ile istihdam piyasasındaki gelişmelerin beklentileriyle paralel olduğuna işaret ettiğini belirterek, bunun da yıl sonuna kadar iki kez daha faiz artırımına gideceği ihtimalini kuvvetlendirdiğini dile getirdi.

    ABD'de son dönemde açıklanan makro ekonomik veriler büyümenin yavaşladığına işaret etse de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklentiler doğrultusunda, ISM imalat dışı endeks ise beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Verilerin ardından pay piyasalarına karışık bir görünüm hakim olurken, dolar endeksi 98,5-99,5 dar bandındaki seyrini sürdürdü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,04 yükseldi, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,37 geriledi.

    Ayrıca ABD'de bir diğer önemli gündem maddesi olan bütçe sorununda çözüme yaklaşıldı. Dün Temsilciler Meclisinde kabul edilen "partiler üstü" bütçe tasarısının Senatodan cuma gece yarısından öncesi geçmesi gerekiyor. Bütçe tasarısı, Beyaz Saray'ın Kongredeki Cumhuriyetçi ve Demokrat vekillerle yaptığı müzakereler çerçevesinde hazırlandığı için her iki tarafın taviz vermesiyle ortaya çıktığı için partiler üstü niteliği taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa tarafında, dün açıklanan yılın ilk çeyrek büyüme verisi yüzde 1,7 ile beklentilere paralel geldi. Fransa'da bu hafta sonu gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu ve İngiltere'deki yerel seçimlerin piyasaların gündeminde olduğunu aktaran analistler, bugün yoğun veri akışı ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,16 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,06 değer kaybetti.

    Bugün Asya piyasalarında Japonya'da resmi tatilin devam etmesinin de etkisiyle sakin bir seyir izleniyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yatay seyirle 3.136 puanda bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı dünkü yüzde 0,75 düşüşün ardından gelen tepki alımlarıyla yüzde 0,2 yükseldi ve 50,6 dolar seviyelerinde dengelendi.

    Yurt içinde, dün beklentiler paralelinde yıllık yüzde 11,87'ye yükselen enflasyon verisinin ardından BIST 100 endeksi yüzde 0,52 değer kaybederek günü 93.863 puandan tamamlarken, dolar/TL ise Fed'in haziranda faiz artıracağı beklentilerinin yükselmesiyle 3,54 seviyesine çıktı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,5360 seviyelerinde dengelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, bugün yoğun veri akışının piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 92.400 seviyesinin destek, 95.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

    Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

    10.55 Almanya, nisan ayı hizmet sektörü PMI
    11.00 Avro Bölgesi, nisan ayı hizmet sektörü PMI
    11.30 İngiltere, nisan ayı hizmet sektörü PMI
    12.00 Avro Bölgesi mart ayı perakende satışlar
    15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
    15.30 ABD, mart ayı dış ticaret dengesi
    19.30 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Mario Draghi'nin konuşması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow