hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kur ve faizde iyimserlik sürüyor

    Kur ve faizde iyimserlik sürüyor
    expand

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran genel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin kamuoyu önünde yaptığı ilk değerlendirmede hükümetin bir an önce kurulması yönünde çağrıda bulunmasıyla dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak yönünü aşağı çeviren kur ve faizde iyimserlik bugün sabah da devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler 13 yıllık tek parti iktidarının son bulması ardından her ne kadar seçim sonrası hükümetin kurulma sürecine ilişkin risklerin tam olarak ortadan kalkmamış olmasına karşın piyasaların hükümetin bir an önce kurulacağı bir senaryoyu fiyatlamadığını belirttiler.

    Bu beklentileri artıran önemli bir unsur ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşmesi ardından ise dün yaptığı konuşma oldu.

    Barcelona "fazla turist" istemiyor

    Erdoğan, dün 7 Haziran genel seçimlerinin ardından ortaya çıkan tabloda tüm siyasi partileri serinkanlı davranmaya davet ederek, hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini belirtti ve bu süreçte anayasanın cumhurbaşkanı olarak kendisine verdiği görevleri yerine getireceğinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

    "Demokrasinin en önemli özelliği işte bu tür durumlarda çözüm yollarını açık tutuyor olmasıdır" diyen Erdoğan, "Ortaya çıkan sonuç milletin iradesidir, herkes milletin takdirine saygı göstermek zorundadır" dedi.

    Pazar günü yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP yüzde 40.87 oyla 258 milletvekili çıkarırken, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için Meclis'te en az 276 sandalye gerekiyor.

    Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL dün Erdoğan'ın konuşması öncesi 2.7460 civarında işlem görüyordu. Erdoğan'ın konuşması sonrası kademeli olarak 2.6985'e kadar gerileyen kur bu sabah 0852'de 2.7041/2.7056 seviyesinde işlem gördü.

    TL dün yaklaşık yüzde 1 değer kazancı ile gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında tek değer kazanan para birimi oldu. Gelişmekte olan ülke para birimleri dün dolar karşısında yüzde 0.7 ila yüzde 1.2 arasında değer kaybetti.

    Aynı saatte sepet bazında TL 2.8720/2.8736, euro/TL ise 3.0401/3.0420 seviyesindeydi.

    Hükümetin kurulma sürecine ilişkin beklentilerin yanı sıra dolar dün ABD verilerinin güçlü olsa da beklentileri değiştiren bir sürece işaret etmemesi kurdaki aşağı yönü destekledi.

    Bir diğer taraftan ise Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan borç görüşmelerinden çekilmesi üzerine euro üzerinde baskı unsuru olmaya ise devam etti.

    Dolar endeksi Çarşamba günü gerilediği son bir ayın en düşük seviyesi olan 94.322'den toparlanarak 95.004'ten işlem gördü. Euro ise dolar karşısında 1.1261 seviyesine gerilerken, 1.1181'e kadar düşmesinin ardından toparlandı.

    Bugün iç piyasada izlenecek bir veri bulunmazken dış piyasalarda ise TSİ 1200'de Nisan ayı Euro bölgesi sanayi üretimi, 1530'da Mayıs ayı ABD ÜFE ve çekirdek ÜFE ve 1700'da Haziran ayı ABD Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.

    Küresel tahvil getirilerinde dalgalı seyir sürerken TL cinsi bonolarda ise daha çok iç siyasi gelişmelerin etkisi izleniyor

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 10.17 olurken valörde son işlem yüzde 9.96 oldu. 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.60 olurken valörde son işlem yüzde 9.38 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow