hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar Avrupa'daki enflasyon verilerini bekliyor

    Küresel piyasalar Avrupadaki enflasyon verilerini bekliyor
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar dün karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katar-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hava sahasındaki gerginlik ve Suriye'deki gelişmeler jeopolitik riskleri artırırken, dünya borsalarında dün karışık bir seyir izlendi. Katar ve BAE tarafından yapılan karşılıklı açıklamalarla iki ülke arasındaki gerilim yükselmeye devam etti. Bahreyn Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık İdaresi, Katar askeri uçaklarının BAE'ye ait iki sivil uçağı taciz ettiği iddialarına ilişkin, uluslararası makamlar nezdinde gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.

    ABD'de dün resmi tatil dolayısıyla pay piyasalarında işlem yapılmazken, dolar endeksi 3 yılın en düşük seviyesi olan 90,3'ü görmesinin ardından bu seviyenin hemen üzerinde dengelendi.

    Avrupa tarafında, avronun dolar karşısında değerlenmesinin negatif etkilediği borsalarda dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise 3 yılın ardından ilk kez 1,23 sınırına kadar yükselmesinin ardından bugün Asya piyasalarında 1,2265 seviyesinde dengelendi.

    Bugün Japonya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) yıllık yüzde 3,1 ile beklentilerin altında artması sonrası kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurt içinde ise artan jeopolitik riskler, piyasaların dünya genelinden negatif ayrışmasına neden oldu. BIST 100 endeksi, dün açıklanan işsizlik verisinin yüzde 10,3'e gerilemesinin ardından 115.500 sınırına kadar yükselse de özellikle günün ikinci yarısında etkisini artıran satışlarla sert düştü. Endeks, günü yüzde 2,17 azalışla 112.159 puandan tamamlarken, dün yüzde 1,45 artışla 3,80'in üzerinde kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,8230’u gördü.

    Analistler, Suriye'deki gelişmeler, konuyla ilgili ABD ve Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olduğunu ifade ederek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,8250 seviyesinin önemli direnç, BIST 100 endeksinde ise 111.500 seviyesinin kısa ve orta vadeli görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu kaydetti.

    Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

    10.00 Almanya, aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
    12.30 İngiltere, aralık ayı TÜFE ve ÜFE
    16.30 ABD, ocak ayı New York Fed imalat endeksi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow