hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda yoğun veri haftası

    Küresel piyasalarda yoğun veri haftası
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalarda bu hafta, ABD'de vergi reformuna ilişkin Senato'da yapılacak oylama gündemin üst sıralarında yer alırken, yoğunlaşan veri akışı izlenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalarda bu haftanın ekonomi gündemini ABD Merkez Bankası (Fed) liderlerinin konuşmaları, vergi reformu oylaması ve yoğun veri akışı belirleyecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell, Senato'daki onay süreci kapsamında salı günü yapılacak oturuma katılacak. Öte yandan ABD Senatosu'nun perşembe günü Cumhuriyetçi senatörler tarafından hazırlanan vergi reformu tasarısını oylaması bekleniyor.

    Cuma günü yarım gün işleme açık olan ABD piyasalarında, Kara Cuma (Black Friday) dolayısıyla yatırımcıların güçlü satış beklentileri perakende şirketlerinin hisselerine talebi artırdı. Gelişmenin etkisiyle Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,14 yükselirken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,21 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,32 değer kazanarak rekor seviyelerden kapandı.

    Dolar endeksi ise geçen hafta 92,675 ile son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında bugün 92,790 seviyelerinde dengelendi.

    Analistler, Powell'ın salı günkü oturumda takınacağı tavır ve açıklamalarının, Fed'in gelecek dönemde nasıl bir yol izleyeceği konusunda önemli ipuçları verebileceğini belirterek, bu hafta ülkede risk iştahının seyri açısından önem taşıyan büyüme ve enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa tarafında, güçlü Almanya İş Dünyası Eğilim Endeksi (Ifo) verisi ve Alman ekonomisine ilişkin politik istikrarsızlık endişelerinin azalmasıyla avro/dolar paritesi 1,1944 ile 22 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün 1,19 seviyelerinde dengelendi. Pay piyasalarında ise bir süredir gözlenen karışık seyrin cuma günü de hakim olduğu gözlenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,39 değer kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 geriledi, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yatay kapanış gerçekleştirdi.

    Analistler, bu hafta Avrupa'da başta enflasyon, işsizlik ve tüketici güven endeksi olmak üzere veri akışının izleneceğini belirterek, avro/dolar paritesinin yönünün de piyasaların yönü açısından önemli olacağını bildirdi.

    Asya tarafında ise piyasalarda satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğu gözlenirken, yendeki güçlenmenin ihracatçı şirket hisselerine satış baskısı yaratması ile Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,8 geriledi.

    Yurt içinde ise cuma günü BIST 100 endeksi, döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 0,46 düşüşle haftayı 104.539,41 puandan tamamladı. Geçen hafta tarihi zirvesini gören dolar/TL ise bugün 3,9450 seviyelerinde dengelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, bu hafta yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi verilerinin izleneceğini, yurt dışında ise ABD ve Avrupa tarafından gelecek yoğun veri akışının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, Fed yetkililerinden gelecek haber ve açıklamaların da yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti.

    BIST 100 endeksi için 105.500 ve 106.400 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini aktaran analistler, 103.000 puanın ise destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

    Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;

    18:00 ABD, ekim konut satışları

    18:30 ABD, kasım Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi




     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow