hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suruç'taki patlama piyasaları da sarstı

    Suruçtaki patlama piyasaları da sarstı
    expand

    Doların küresel bazda değer kazancı gelişmekte olan para birimlerini baskı altında bırakırken, Suruç'taki patlamanın yarattığı tedirginlik TL'nin daha da değer kaydetmesine neden oldu ve TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 1.5'i aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler küresel piyasalarda doların değer sert değer kazanmasına ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının yaklaşmasına ve sınırdaki hareketliliğe karşın yeni hükümetin kurulma sürecinin henüz netleşmemiş olmasının TL'deki baskının daha sert yaşanmasına neden olduğunu belirttiler.

    Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesi merkezinde bir kültür merkezinde patlama oldu. Patlamada 30'a yakın kişi hayatını kaybetti.

    İçişleri Bakanlığı, Suruç'taki patlamada ilk belirlemelere göre 27 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'e yakın yaralının tedavisinin sürdüğünü belirterek, can kaybının artmasından endişe edildiğini bildirdi.

    İşte Suruç'taki patlamadan ilk görüntüler!

    Türkiye piyasalarının son açık olduğu 16 Temmuz Perşembe günü 2.65'in hemen altında işlem gören ve bugün güne 2.66 civarında başlayan dolar/TL saat 1710'da 2.6923/2.6928 seviyesinde işlem gördü. Kur en yüksek 2.6943'ü test ederken bu verilere göre TL dolar karşısında yüzde 1.5 ile en çok değer kaybeden para birimi oldu.

    BIST-100 endeksi yüzde 1.78 düşüşle 81,319.97 puandan kapandı.

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "TL'nin bugün en çok değer kaybeden para birimi olması şaşırtıcı değil. Suruç patlaması ister istemez sınırdaki jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi. Seçimler sonuçlanalı neredeyse iki ay olmasına karşın henüz erken seçim ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmamış olması yakın gelecekte bizi bekleyen ABD Merkez Bankası faiz kararı gibi küresel ya da benzer jeopolitik gelişmelere karşın hazırlıklı olma ihtimalimizi azaltıyor" dedi.

    İçeride koalisyon görüşmeleri en önemli gündem maddesi

    Piyasada AKP'nin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri iç gündemin bir numaralı gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

    AKP Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta Pazartesi günü başlayan koalisyon görüşmeleri kapsamında önce CHP ardından MHP ve son olarak HDP ile görüştü ve ilk tur görüşmeler tamamlandı.

    Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı üzere koalisyon sürecinin ilk olarak CHP ile bir sonraki aşamaya taşınması bekleniyor.

    Analistler tek koalisyon seçeneğini AKP ile CHP ile sınırladığını bunun da gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalinin kuvvetlenebileceğini belirtiyorlar.

    Analistler sürecin erken her an bir koalisyon hükümeti ya da erken seçim ile sonuçlanabileceğini bu nedenle piyasalarda her iki yönlü sert hareketleri beraberinde getirme potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyorlar.

    Türkiye piyasalarının resmi tatilde olduğu Ramazan Bayramı dönemde ABD'den gelen güçlü veriler doların küresel bazda değer kazanmasına ve dolayısıyla TL'nin değer kaybı ile yeni haftaya başlamasına neden oldu.

    Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılacağı endişelerinin yatışmasıyla birlikte finans piyasalarının gündemi doların değerini destekleyen ABD ekonomisinin güçlü performansına çevrildi.

    Öte yandan BIST 100 endeksi de ilk seansı yüzde 1.21 kayıpla tamamladıktan sonra kayıplarını artırarak 1510'da yüzde 1.94 kayıpla 81,212.38 puandan işlem gördü.

    Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi 16 Temmuz'da spot kapanışta yüzde 9.66 seviyesinde gerçekleşirken bugün spot kapanış yüzde 9.64, valörde son işlem yüzde 9.66 oldu. 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi 16 Temmuz'da spot kapanış yüzde 9.31 olurken bugün spot kapanış yüzde 9.31 valörde son işlem yüzde 9.33 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow