hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P: "Türkiye ekonomisindeki kırılganlık devam ediyor"

    S&P: Türkiye ekonomisindeki kırılganlık devam ediyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard&Poor's, Türkiye ekonomisindeki yüksek dış finansman gereksinimine bağlı kırılganlığın devam ettiğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    S&P'nin ekonomik araştırma notunda, özel tüketimin Türkiye gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 70'i ile dünyanın en yüksekleri arasında olduğuna dikkat çekilerek, "Bu nedenle hanehalkı tüketimi, ülkenin kısa vadeli büyüme beklentileri için önemli" denildi.

    "Tüketici talebi, parlamento seçimleri, liradaki düşüşler, jeopolitik ve güvenlik kaygılarına bağlı belirsizliklere karşın, tüketici talebi iç ve dış dayanıklılığını kanıtladı" denilen S&P notunda, hanehalkı harcamalarının geçen yıl yüzde 4.5 arttığı belirtilerek, bu trendin bu yıl azalarak da olsa sürmesinin beklendiği vurgulandı.

    Türkiye'de büyümenin öngördüklerinden hızlı geliştiğine de işaret edilen notta, "Büyümenin kompozisyonu hakkında bazı kaygılarımız var" denildi ve dış açıklara dikkat çekildi. Büyümenin ağırlıklı olarak iç tüketime ve çok az da ihracata dayandığına işaret edilen notta, bunun da dış finansman gereksinimine bağlı kırılganlıkların sürmesine neden olduğuna dikkat çekildi.

    S&P notunda, büyümenin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3.4, enflasyonun bu yıl yüzde 8, 2017'de yüzde 7 ve cari açık/GSYH oranının da bu yıl yüzde 4.2, 2017'de yüzde 4.1 olmasının beklendiği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow