hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelik'le Hafta Sonu'nda

    Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelikle Hafta Sonunda
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin silah sanayindeki son gelişmeleri aktardı. Demir, Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı ve Anadolu gemisi Türk savunma sanayisindeki önemli projeler hakkında açıklamalar yaparken, yerli eğitim uçağı Hürkuş'un silahlandırılmış versiyonu olan Hürkuş-C'nin görüntüleri de ilk kez CNN TÜRK'te yayınlandı. Türk savunma sanayisinin bir diğer önemli projeleri olan Altay tankı ve Gökbey helikopterinde yerli motor çalışmalarının da başladığını açıklayan Demir, Gökbey'in motorunun 2 yıl sonra; Altay tankının motorunun ise 2022'de yerli olacağını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hafta Sonu programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktayı açıklarken  gündemdeki soruları yanıtladı.

    İşte Demir'in açıklamalarından satır başları...

    * Türkiye savunma sanayii projelerinde ilk sırada muharip uçak projesini koyabiliriz. Bu alanda projesi olan ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Milli savaş uçağı projesi uzun soluklu bir çalışma. Cumhurbaşkanımızın bu konuda çok büyük desteği var. F-35 gibi uçakların hizmete girmesi çok uzun süreler aldı. Uçağın hizmete girdiği anda tam anlamıyla olgunlaşmış olmuyor. Yaklaşık 50 yıllık süreçte uçak olgunlaşıyor.

    Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelikle Hafta Sonunda

    * Yerli savaş uçağımız, akıllı, çevikliği oldukça fazla, motor gücü çok yüksek, radara görünmez, havada çok ani hareketler yapabilecek ve bu manevra kabiliyetine dayanabilecek bir uçak olarak dizayn ediliyor.

    * Uçağımızın 2023'te hazır olmasını istiyoruz. Bu uçuşa hazır anlamına gelmiyor. Türk Hava Kuvvetlerini hizmet vereceği yıllar olarak 2020'lerin sonları olarak düşünüyoruz.

    "F-35 projesinde bir gecikme yok"

    * F-35 projesinde hiçbir aksama, planlananın ötesinde bir gecikme olmayacak. Muhatttaplarımızda hiçbir engel, kaygı düşünce yok. Siyasi kanatta olan tartışmalarla teknik anlamdaki muhattaplar ilgilenmiyor. F-35'ler geldiğinde depolar Malatya'da inşa aşamasında.

    * F-35 konusunda yapılacak ilk tesis Eskişehir'de olacak. Bu tesis motor bakımlarının ve onarımlarının yapılacağı bir tesis olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelikle Hafta Sonunda

    Anadolu gemisi projesi

    * Deniz gücümüz anlamındaç çok önemli bir platform geliştiriliyor. Türkiye'den yola çıktığında yakıt ikmali yapmadan ABD'ye kadar gidebilecek bir teknolojiye sahip. Anadolu gemisi, herhangi bir operasyona katıldığında içindeki havuzda çıkarma gemileri taşıyor. Bununla birlikte çıkarma yapabiliyorsunuz, mühimmat, personal zırhli birlikt taşıyabiliyorsunuz.

    *Aynı zamanda hava birlikleriyle de operasyon yapabiliyorsunuz. Üzerine uçaklar inip kalkabiliyor. İçerisinde tam teşkilatlı bir hastanesi var. Önümüzdeki yılın başında, 2019'un çeyreğinde gemimizi suya indirmiş olacağız. 2 yıl daha diğer donanımları tamamlanacak. Uçak gemisi olarak biliniyor. Aslında çok amaçlı bir sistem bu gemi müthiş bir güç çarpanı olarak denize inecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Programın tamamı

    Hürkuş-C uçağı ilk kez CNN TÜRK'te

    *Bir eğitim uçağı olan Hürkuş'a, silah ve koruma sistemleri ile donatılarak Hürkuş-C modeli de geliştirildi. İlerleyen dönemde Hürkuş'un daha da kuvvetlendirilmiş hali isteniyor. İhtiyaç belirleme konusundan Türk silah kuvvetleri unsuruları ile kesinlikle çok yakın bir temas gerekiyor. İşte Hürkuş-C'den ilk görüntüler...


    Hürkuş-C uçağı ilk kez CNN TÜRK'te


    Gökbey'in motoru da 2 yıl sonra yerli olacak

    *Yerli helikopter Gökbey'in yüzde 85'e yakın oranda yerlidir. Ama yüzde 100 millidir. Helikopter motoru ve şanzmanı konusunda 2 yıl sonra hazır diyebiliriz.

    *Kamuoyu şunu anlamalı. Türkiye 1990'da hedefledi ya da yapamadı diye bir şey yok. Biz başladığımız şeyi başarıyoruz. Bizim geçmiş yıllarda öyle bir durum yoktu. Hiçbir şeye başlanmamıştı. Biz bu işi yapacağız kararlılığı ve sürdürülebilir olması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hakan Çelikle Hafta Sonunda

    Yerli tank Altay'ın motoru ve şanzımanı 2022'de hazır

    Altay tankının seri üretim çalışmaları için yatırım süreci başladı. Yatırımların başlamasının ardından yaklaşık olarak 18 ay sonra ilk Altay tankının banttan çıkmasını bekliyoruz. Bu süre için 2019 yılından sonra 18 ay diyebiliriz.

    Yerli motorun ilk üretilecek olan ALtay tanklarında bulunmasını düşünmüyoruz. Kendi milli motor ve şanzıman üretimi için takvimin başladığını söyleyebiliriz. 2022'deki Türkiye'nin yerli tankı Altay'ın motoru ve şanzımanı yerli olacak.

    S-400'lerle ilgili bir iptal söz konusu değil

    S-400'lerle ilgili iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Dolayısıyla projenin iptal olması gibi bir gündem yok.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow