hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman devi Bayer'in gözü ABD'li Monsanto'da

    Alman devi Bayerin gözü ABDli Monsantoda
    expand

    Alman ilaç ve kimyasal şirketi Bayer AG, ABD'li tohum üreticisi Monsanto'yu satın almak için 62 milyar dolar değerinde teklifte bulunarak hızla konsolidasyona giden tarım kimyasalları sektöründe yer bulmaya çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayer'in Monsanto'dan ortaklık talebi gelmeden yaptığı teklif, kabul edilmesi halinde Alman bir şirketin ülke dışına yaptığı en büyük yatırım olacak.

    Bayer CEO'luğuna Werner Baumann'ın gelmesinden sadece üç hafta sonra açıklanan teklif ABD'li Dow Chemical ile DuPont'un ziraat birimlerinin birleştirilmesi planlarını da gölgede bırakıyor.

    Bayer'in ana hissedarlarından birisi hakkında ilk haberlerin geçen hafta basında yer aldığı teklifi, "kibirli imparatorluk oyunu" olarak nitelemişti.

    Teklifin ayrıntılarını bugün ilk defa açıklayan Bayer, Monsanto'ya hisse başına 122 dolar ile söylentilerin ortaya çıkışı öncesine kıyasla yüzde 37 primli satın alma teklifinde bulundu.
    Opet, Petrol Ofisi'ne talip
    Baumann düzenlenen telekonferansta gazetecilere "Monsanto yönetim kurulundan tümüyle olumlu bir cevap beklentisindeyiz" dedi.

    Monsanto geçen ay Bayer'in geçen ay satın alma için şirket ile iletişime geçtiğini açıklamış, ancak ayrıntı vermemişti. Monsanto hisseleri ABD seans öncesi işlemlerde yüzde 9.5 yükseldi.

    Küresel zirai kimyasal şirketleri kısmen emtia fiyatlarındaki ve ziraat işletmelerindeki düşüş nedeniyle, kısmen de zirai ilaç ve tohum piyasalarının giderek birbirine benzemesi nedeniyle hızla birleşiyor veya birbirlerini satın alıyorlar.

    Çinli ChemChina, daha önce Monsanto'nun satın alma teklifini reddeden İsviçreli Syngenta'yı 43 milyar dolara alırken, Dow Chemicals ve DuPont 130 milyar dolarlık bir birleşme hazırlığında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow