hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayer GDO'lu tohum üreten Monsanto'yu 66 milyar dolara satın aldı

    Bayer GDOlu tohum üreten Monsantoyu 66 milyar dolara satın aldı
    expand

    GDO'lu tohumlar üreten Monsanto,Alman Bayer firmasının 66 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti. Öte yandan bu gelişme GDO'nun Avrupa'da yayılmasının önünü açacağı gerekçesiyle büyük tepki çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimya ve sağlık sektörünün en büyüklerinden ve yılın en hacimli şirket satın alması olan Bayer ve Monsanto için karar çıktı.

    İki şirketin yılın başından bu yana süren görüşmeleri Monsanto'nun teklifi kabul etmesi ile sonuçlandı. İşlem büyüklüğü ise 66 milyar dolar yani hisse başına 128 dolar oldu.

    Bu, aynı zamanda nakit olarak yapılan en büyük birleşme olarak da tarihe geçti.

    Rakiplerin bu konuda denetleyici kurumlara itiraz edip etmeyeceği de merak konusu.

    Dow Chemical, DuPont ve Syngenta en büyük rakip firmalar arasında yer alıyor.

    Bayer'in tarım ürünleri, tohumun yanı sıra yabani ot ve haşereye karşı kimyasal ilaçları da kapsıyor. Ancak şirket daha çok Aspirin ve Alka-Seltzer gibi sağlık ürünleriyle biliniyor.

    1901 yılında kurulan Monsanto şirketi ise mısır, soya fasulyesi, pamuk, buğday ve şeker kamışı gibi genetiğiyle oynanmış tohum ürünleriyle tanınıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) tarımsal üretim oldukça yaygın. Ancak Alman Bayer'in Monsanto'yu satın alarak bu tartışmalı teknolojiyi Avrupa kıtasında yaygınlaştırmayı hedeflemesi çevrecilerin tepkisini çekiyor.

    Satın almaya karşı çıkanlar ise tepkili. Warwick Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden John Colley, "Bayer'in tarım sektöründe 'Frankenstein'ın canavarı' olarak anılan Monsanto'yu satın alması hem şirketin kendisi, hem de müşterisi olan çiftçiler için bir korku filmine dönüşebilir" diyor.

    Sunulan tohum çeşitliliğinin azalacağını ve fiyatların yükseleceğini öngören Colley, Monsanto'nun piyasa değerinin yüzde 45 üzerinden bir fiyattan satın alındığını ifade ederek yatırımın makul hale gelebilmesi için tohum fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

    Bayer ise dünya nüfusunun 2050'ye kadar üçte bir oranında artacağının öngörüldüğünü hatırlatıyor ve küresel gıda ihtiyacının karşılanması için yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini savunuyor.

    Bu satın almayla birlikte küresel tohum ve tarım ilacı üretiminin yüzde 25'i Bayer'in eline geçmiş olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow