hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belçika'nın kabusu Dexia!..

    Belçikanın kabusu Dexia..
    expand

    Fransa ve Lüksemburg'un da katkısıyla Belçika hükümetinin küresel mali krizde ve devamında Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde 2 kez kurtardığı Dexia baş ağrıtmaya devam ediyor.

    Belçika Merkez Bankası Başkanı Luc Coene, karlı aktifleri satılan ve riskli aktifleri ayrı bir yapıda toplanan Dexia'ya yeni sermaye takviyesine ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

    Coene, basına yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında piyasa şartlarının Dexia'ya zararlarını azaltma imkanı tanımaması halinde Belçika ve diğer garantör ülkelerin hızla sermaye aktarması gerekeceğini kaydetti.

    Dexia'nın 90 milyar euro'ya kadar olan riskli aktiflerinin yüzde 60,5'ini Belçika, yüzde 36,5'ine Fransa ve yüzde 3'ünü Lüksemburg üstlenmişti.

    Geçen yıl 11 milyar euro zarar açıklayarak sermayesini eriten banka, Türkiye'deki iştiraki Denizbank'ı yaklaşık 3 milyar euro'ya Rus Sberbank'a ve Lüksemburg'daki bankacılık birimini 730 milyon euro'ya Katarlı bir fona satarak nefes almıştı.

    Piyasa uzmanlarına göre bir zamanlar Avrupa'nın en büyük 20 finans kurumu arasında bulunan Dexia'nın garantör ülkeler Belçika, Fransa ve Lüksemburg'a bundan sonraki maliyeti en kötü ihtimalde 230 milyar euro'yu bulabilir.

    Bu durumda 300 milyar euro'luk ekonomi Belçika'nın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 100'ü seviyesindeki kamu borç oranı, Dexia'ya garantörlükten payına düşen 150 milyar euro ilave yük nedeniyle yüzde 150'ye kadar çıkabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow