hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katarlı QNB Finansbank'ı satın aldı

    Katarlı QNB Finansbankı satın aldı
    expand

    Türkiye'de önce ABank'ı satın alan, ardından Boyner'e ortak olup, Digiturk'ü alan Katarlılar bu kez de QNB ile National Bank of Greece'in Finansbank'taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katarlı QNB, National Bank of Greece'in Finansbank'taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın alarak uzun zamandır yer almak istediği Türkiye pazarına adım atmış oldu.

    Körfez Arap bölgesi'nin en büyük bankası olan QNB satın alma tutarını kendi kaynaklarıyla karşılayacağını duyurdu.

    Finansbank'ın sahibi Yunan NBG Avrupa Merkez Bankası'nın sonuçları Ekim ayında açıklanan stress testlerinde belirlenen sermaye açığını kapatmak için Finansbank'taki payının tamamını satışa çıkarmıştı. Bankayla ilgileneler arasında Garanti Bankası ve Finansbank'ın eski sahibi Hüsnü Özyeğin'in yeni bankası olan Fibabanka'nın da adı geçmişti.
    Tüketicinin ekonomiye güveni azaldı
    QNB'nin CEO'su Ali Ahmed Al-Kuwari yapılan yazılı açıklamada, "Bu satın alma QNB'nin 2017'ye kadar Ortadoğu ve Afrika'da bir simge olma ve 2030'a kadar küresel bir banka olma vizyonunda önemli bir adım" dedi.



    QNB'nin yarısı Katar ulusal servet fonuna ait durumda. Banka iki yıl önce Societe Generale'in Mısır operasyonlarını 2 milyar dolara almış, geçen yıl da Afrika genelinde faaliyet gösteren Ecobank International'ın yüzde 23.5'ini satın almıştı.

    Türkiye'de özel sermayeli bankalar arasında aktif büyüklüğüne göre beşinci sırada yer alan Finansbank'ın toplam bilanço büyüklüğü Eylül sonu itibariyle 90.4 milyar lira seviyesinde. Bankanın 647 şubesi ve 13,000 personeli bulunuyor.

    Yunan NBG satıştan elde ettiği geliri Yunan banka kurtarma fonundan aldığı 2 milyar euroluk borcu geri ödemek için kullanacak. Banka ayrıca satış sayesinde Yunan Merkez Bankası'ndan aldığı yüksek maliyetli likidite yardımını da azaltabilecek.

    NBG, satış fiyatının defter değerine oranının yaklaşık 1 olduğunu belirtirken, bu oran Finansbank'ın Türk bankalarının ortalama piyasa değerinin daha üstünde bir fiyata satıldığına işaret ediyor.

    Resmi açıklamalar QNB ve Finansbank tarafından yapılırken, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi.

    Açıklamada düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016'nın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow