hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muratbey’in Burgu peynirleri raflardan toplatılmayacak

    Muratbey’in Burgu peynirleri raflardan toplatılmayacak
    expand

    Birkaç gündür sosyal medyada Muratbey Burgu Peyniri’nin içeriğinde “Natamisin” adlı katkı maddesi kullanıldığı gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından raflardan kaldırılacağı konuşuluyordu. Muratbey Peynirleri’nden bugün gelen açıklamada böyle bir durumun gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddialara göre Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından Muratbey Burgu Peyniri’ne yapılan analiz sonucu küf önleyici katkı maddesine rastlandı.Ayrıca Uşak İl Müdürlüğü’nün, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı gerekçesiyle Muratbey Burgu Peynirleri’nin piyasadan toplatılması kararı çıkardığı da iddialar arasındaydı.

    Muratbey’in Burgu peynirleri raflardan toplatılmayacak

    “Muratbey Peynirleri’nin itibarı zedelenmek istenmektedir”

    Bugün Muratbey Peynirleri’nden hem basın açıklaması hem de Uşak İl Müdürlüğü tarafından yapılan analiz raporu geldi:

    “Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi’nin 8. maddesinde Natamisin maddesinin yarı yumuşak peynirlerin yüzey uygulamalarında kullanılabileceği açıkça belirtilmektedir. Buna rağmen Muratbey Peynirleri olarak Burgu peynirlerinin üretiminin sadece üretim tesisindeki ortam sterilizasyonunda Natamisin maddesinin kullanımını gerçekleştiriyoruz. Bu işlem ortamın daha iyi sterilize edilmesi ve bakterilere karşı koruyucu önlem alınması amacıyla yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre uygun görüldüğü ve dünyanın birçok ülkesinde izin verildiği halde ürünlerimizin içeriğinde Natamisin maddesi kullanılmamaktadır. Bugün geçmiş dönemde yaşanan ve tüketiciye yansımayan bir durum sosyal mecralarda gündeme getirilerek Muratbey Peynirlerinin itibarı zedelenmek istenmektedir. Sadece Muratbey Peynirleri tarafından üretimi gerçekleştirebilen Burgu peynirinin taklitlerini tüm dünyada toplatmaya devam ediyoruz. Sosyal mecralarda itibarımıza zarar vermeye çalışan ve daha önce taklit Burgu ürünlerini de toplatma kararı aldırdığımız bazı kişilerle ilgili yasal işlemleri başlattığımızı bilgilerinize sunarız.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü analiz raporunda iddia edilenin tam tersi olarak Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun olduğu ifade ediliyor.,

    Natamisin Nedir?

    Dönem dönem “şu katkı maddesi kanser yapıyor, bu katkı maddesi zehirliyor” diye hortlayan haberler toplumu hassaslaştırdı ama bir o kadar da insanlar tükettikleri ürünün içeriğini merak eder oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Natamisin, gıdalarda küflenmeyi önleyen koruyucu bir madde. Diğer koruyucuların aksine, çok geniş bir pH aralığında (pH=3-9) aktivitesini korumaktadır. Bu özellikler, natamisin’in uygulamasının çeşitli gıda işleme tekniklerine kolaylıkla uygulanabilmesini sağlamaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan tüm küf ve mayalara karşı etkili bir maddedir. Natamisin özellikle Peynirlerde ve Sosis ve sucuklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde meyve suyu, şarap ve yoğurtlarda da kullanılmaktadır. Natamisin ürünlere püskürtme sistemiyle yada direkt ürün içine ilave edilerek kullanılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow