hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petkim'in karı ilk çeyrekte yüzde 195 arttı

    Petkimin karı ilk çeyrekte yüzde 195 arttı
    expand

    Petkim'in 2016 yılı ilk çeyrekte net dönem kârı üretim ve pazar taleplerine hızlı cevap verme stratejisinin faaliyet kârını artırmasıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 195 artışla 146.47 milyon TL olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAP'a dün akşam yapılan açıklamaya göre, şirketin satış hasılatı yüzde 18 artışla 1.1 milyar TL oldu.

    Gelir tablosuna göre şirketin esas faaliyet kârı 182.4 milyon TL oldu. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu rakam 8.3 milyon TL olmuştu.

    Faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre ilk çeyrekte şirketin brüt kâr marjı yüzde 19, esas faaliyet kâr marjı yüzde 16.5 ve net dönem kâr marjı ise yüzde 13.4 oldu. Geçen yıl aynı döneminde brüt kâr marjı yüzde 9, esas faaliyet kâr marjı yüzde 0.9 ve net dönem kâr marjı ise 4.7 olmuştu.

    Şirketin kapasite kullanım oranı ise yüzde 92.7 olarak gerçekleşti.

    Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 87 olmuştu.
    Turkcell'in kârı yüzde 298 arttı
    Unlu and Co tarafından hazırlanan analist raporunda, şirketin piyasa beklentilerinin üzerinde kâr açıkladığı belirtildi.

    Deniz Yatırım notunda da şirketin faaliyet performansının etkisiyle kârında yüksek artış olduğu belirtildi.

    Analist notlarında şirketin Pazartesi günü saat 1500'te analistlere telefonda sunum yapacağı belirtildi.

    Öte yandan şirketten yapılan açıklamada Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, "Şirketimiz maksimum kapasitede üretim ve pazar taleplerine hızlı cevap verme stratejisini 2016 yılı ilk çeyreğinde sürdürdü. Bu dönemde fırsatlar ve riskleri iyi değerlendirerek yüksek üretim performansına bağlı olarak yüksek satış miktarlarına odaklandık" dedi ve şöyle devam etti:

    "2015 yılında yakaladığımız yüksek kârlılığı sürdürülebilir hale getirmek ve bir adım daha ileri taşıyabilmek için, operasyonel verimlilik, maliyet azaltma, etkin varlık yönetimi ve süreçlerin uçtan uca geliştirilmesine ağırlık verdik."

    Faaliyet raporunda yer alan açıklamada, 2016 yılı ilk çeyreğinde, özellikle Şubat ayı ortasından itibaren, ham petrol fiyatlarıyla birlikte, hammadde maliyetleri ve paralel olarak ürün fiyatlarının arttığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

    "Yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle ciddi kârlılık problemi yaşayan Asya piyasasındaki, özellikle entegre olmayan ünitelerin, bu dönemde yoğun bakım duruşuna girmişlerdir. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve petrokimya piyasasındaki belirsizliklerin yerli tüketicileri hemen teslim kargolara yöneltmesi 2016 yılı ilk çeyreğinde iç piyasada dikkat çekici bir gelişme olmuştur."

    Raporda yer alan bilgide, Socar Turkey Enerji'nin iştiraki Star Rafineri tarafından Petkim yarımadasında kurulacak rafineri ile ilgili çalışmalar devam ettiği hatırlatılarak, "Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim'in liman yatırımı ile birlikte; rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunun tamamlanması hedefine doğru ilerlenmektedir. Bu entegrasyona yönelik çalışmalar ile birlikte Petkim tarafından enerji verimliliği, ürün çeşitliliğinin artırılması ve kapasite artışına yönelik yatırımlara devam edilmektedir." denildi.

    Raporda, "2016 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite artışı, idame tamamlama, enerji ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yapılan yatırım harcamaları tutarı 77.27 milyon TL'dir" ifadesi yer aldı.

    Ağırlıklı payın yüzde 51 ile Socar Turkey'e ait olduğu Petkim'in yüzde 43'ü ise halka açık. Şirketin yıllık 3.6 milyon ton brüt üretim kapasitesi bulunuyor.

    Şirket hisseleri saat 1045'de yüzde 0.24 kayıpla 4.10 liradan işlem görürken endeksteki yüzde 0.38'lik kayba paralel hareket ediyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow