hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Philip Morris/Sabancı'dan 80 milyon dolar yatırım

    Philip Morris/Sabancıdan 80 milyon dolar yatırım
    expand

    Philip Morris/Sabancı Türkiye Genel Müdürü Enrique Jimenez, ihracat amaçlı kapasite artışına yönelik 80 milyon dolarlık yeni yatırım yapacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi öncesinde gazetecilerle biraraya gelen Jimenez, "Türkiye'de bugüne kadar 680 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Dünyada 40'ın üzerinde fabrikası olan Philip Morris International, yeni yatırım için İzmir Torbalı'daki fabrikamızı seçti. 80 milyon dolarlık yeni yatırımla ihracat kapasitemizi artıracağız" dedi.

    İhracat hacmini 2010 yılından bu yana yaklaşık üç kat artırdıklarını belirten Jimenez, 2014 yılını 160 milyon dolar ihracatla tamamladıklarını söyledi.

    Ancak Jimenez, mevcut kapasite, üretim rakamı ve yeni yatırım sonrası ne kadarlık bir kapasite artışına gidileceği konusunda bilgi vermedi.

    Benzine zam geldi

    Philip Morris/Sabancı'da Sabancı Holding yüzde 25 hissedar konumunda bulunuyor.

    Jimenez'in verdiği bilgiye göre, Philip Morris/Sabancı Torbalı fabrikasından ağırlıkla bölge ülkeleri olmak üzere, Fas ve İspanya'nın da bulunduğu 22 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

    Jimenez, yatırımın yıl sonu itibariyle tamamlanmış olacağını söyledi.

    Türkiye'yi "yatırım yapmak için doğru yer" olarak tanımlayan Jimenez, "Türkiye hâlâ Avrupa dahil pek çok ülkenin üzerinde büyüyor. Bu çok pozitif bir etken. Mali disiplinin iyi olması da çok önemli" dedi ve ekledi:

    "Ancak yabancı sermaye için en önemli kriterlerin başında fikri mülkiyet haklarının korunması geliyor. Sahte ve kaçak ürün pazarını engellemenin yanı sıra, bürokrasiyi azaltmak da yabancı sermayenin Türkiye'ye olan ilgisi artırır. Türkiye'nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini düşünüyorum."

    Kaçak oranı yüzde 11.7'ye geriledi

    Türkiye'de 2014 yılında "yasal" sigara tüketiminin 4.7 milyar paket olarak gerçekleştiğini söyleyen Jimenez, Türkiye'nin kaçak sigara ile mücadelesinin kayda değer sonuçlar verdiğini; 2014 sonunda yüzde 20.7 olan kaçak seviyesinin bu yılın ilk altı ayında yüzde 11.7'ye gerilediğini belirtti.

    Jimenez, "Geçen yıl Türkiye'de tüketilen her 5 sigaradan biri yasal olmayan yollardan satışa sunulurken; bu yıl bu oran her 10 sigaradan birine gerilemiş durumda. Kaçak ile mücadele, şirketlerin gelirlerine olduğu kadar, Türkiye'nin vergi gelirlerine de büyük katkı sağlıyor" dedi.

    Jimenez, 2014 yılında kurumlar vergisi de dahil olmak üzere Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 4.4'ünü Philip Morris'ten elde ettiğini ifade etti.

    Türkiye'de sigara satış fiyatının yüzde 83'ünü verginin oluşturduğunu söyleyen Jimenez; bu oranını dünya ve Avrupa ortalamasına paralel olduğunu; ancak kişi başı gelir seviyesi baz alındığında Türkiye'nin en yüksek fiyata sahip ülkelerden biri konumunda bulunduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow