hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaziantep'ten 100'den fazla ülkeye çikolata satıyor

    Gaziantepten 100den fazla ülkeye çikolata satıyor
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe faaliyet gösteren Şölen, Gaziantep'te kurduğu Endüstri 4.0 gereklerine göre tasarlanan yeni fabrikasıyla dünya devlerini kıskandırırken 100'den fazla ülkeye yaptığı ihracatla küresel oyuncu olma hedefine hızlı adımlarla ilerliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaziantep ve İstanbul’daki 2 tesisinde günlük 1 milyon kilogramın üzerine üretim kapasitesine ulaşan Şölen, Biscolata, Ozmo, Boombastic gibi markalarla son dönemde adından bahsettirmeyi başardı. 1989 yılında kurulduktan sonra ilk yıllarında ihracatçı kimliği ile ön plana çıkan Şölen, piyasaya sürdüğü yeni markalarıyla yurt içinde de sektörün söz sahibi firmaları arasına girmiş durumda...

    Şirket son büyük hamlesi olarak ise Türkiye'nin Çikolota Fabrikası olarak tanımladığı Gaziantep'teki devasa tesisini devreye aldı. 120 bin metrekarelik alanda, 62 üretim bandı ve günlük 800 bin kilogramlık kapasitesi ile son teknolojik donanımlara sahip olan bu tesis, National Geographic'in bir belgeseline de konu oldu. Yeni fabrikasının yarattığı katma değer ile Şölen, 5 yılda 5 kat büyümeyi hedefliyor. 

    Gaziantepten 100den fazla ülkeye çikolata satıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    100'den fazla ülkeye ihracat yapıyor

    Amerika’dan Belçika’ya ve Maldivler’e kadar 100’den fazla ülkeye ürünlerini ihraç eden Şölen'in CEO’su Elif Çoban, global büyüme yolculuğundaki dönüm noktalarını Türkiye'nin önde gelen haber portallarının ekonomi editörleri ile bir araya geldiği toplantıda açıkladı. 

    Çikolata, çikolatalı ürünler, bisküvi, kraker, kek, şeker ve lokum pazarında Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alan Şölen’in 2017 yılını 850 milyon TL ciro ile kapattığını söyleyen Şölen CEO’su Elif Çoban, “Gaziantep ve İstanbul’da bulunan 2 tesisimizde toplam üretim kapasitemiz günde 1000 tonun üzerindedir. 1800 çalışanımız bulunuyor. Bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidini, Amerika’dan Belçika’ya, Maldivler’e kadar 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. 2018’de ciromuzu 1 milyar 145 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

    Yeni fabrika için 600 milyon TL yatırım yapıldı

    Gaziantep’te 2017 yılında tam teşekküllü olarak faaliyete geçen yeni fabrikalarına 600 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Çoban bu süreci şöyle özetledi:

    "Global pazarlarda rekabette öne çıkabilmenin yolu, gıda güvenliğinden, inovatif, katma değerli ürünler yaratmaktan geçiyor. Yeni fabrikayla bunun altyapısını kurduk. Yeni marka hikayeleri yaratarak hem dünyada hem de Türkiye’de büyüyen küresel oyuncu olmak istiyoruz. İhracatta gelişmiş ve tüketimi yüksek olan pazarlarda markalaşarak 5 yıl içinde bu pazarlardaki payımızı 5 kat arttırmayı hedefliyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya çapında başarıya ulaşan Biscolata, Ozmo ve Luppo markalarına vurgu yapan Çoban, "Yeni marka hikayeleri yaratarak hem dünyada hem de Türkiye’de büyüyen küresel oyuncu olmak istiyoruz. İhracatta gelişmiş ve tüketimi yüksek olan pazarlarda markalaşarak daha etkin bir şekilde var olmayı ve 5 yıl içinde bu pazarlarda Şölen’in payını 5 kat arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

    Gaziantepten 100den fazla ülkeye çikolata satıyor

    “Başarımızın kaynağında inovasyon ve fark yaratma isteği yatıyor”

    “Şölen, tüketicilerine sürekli yeni lezzetler sunmak isteyen, sürekli inovasyona yatırım yapan, odağında yenilikçilik olan dinamik bir şirket. Başarımızın kaynağında inovasyon ve fark yaratma isteği yatıyor. Tesislerimizi, organizasyonumuzun yapısını, ürünlerimizi tüketici zevklerine ve ihtiyaçlarına göre sürekli yeniliyoruz” diyen Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dinamik yapımız sayesinde global pazarlara üstün nitelikli ürünler satarak elde ettiğimiz bilgi birikimini, gözlem gücünü yenilikçi damarlarımızla besleyerek Türkiye’yi Türkiye’de olmayan ürünlerle tanıştırdık. Hatta daha da ileri gittik, rol model olduk, bizzat kategori yarattık. Bunun için de Ar-Ge’ye yatırım yapmanın önemine inanıyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şölen’in Türkiye gıda sektöründe tek tüzel kişilikte 2 farklı lokasyonda Ar-Ge merkezine sahip ilk kuruluş olduğunu ve bu konuya en fazla kaynak ayıran firmalardan biri olduğunu hatırlatan Çoban, “Ar-Ge merkezimizin üzerinde en çok çalıştığı konu, kendi markalarına özgün, patentli ürünler geliştirmektir. Şölen’in bugüne kadar 19 adet patent başvurusu bulunuyor. 2 ayrı faydalı model başvurumuz var. Toplam 74 endüstriyel tasarım tescilimiz bulunuyor. İhracatçı firma olmanın en büyük avantajlarından biri küresel en yeni, en güncel bilgi ve teknolojiyi kendi sisteminize taşıyabilmenizdir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    53 milyar dolarlık pazarın yüzde 1,7 Türk şirketlerde

    Şölen’in güçlü yatırımlarla uluslararası rekabette gücünü her geçen gün daha da arttırdığını belirten Elif Çoban, sözlerine şöyle devam etti: “Şekerleme grubunda dünya ithalatının yüzde 80’nini oluşturan ve 53 milyar dolarlık pazar payına sahip 32 ülkenin Türkiye olan ticareti incelendiğinde buradan ancak 1.7’lik bir pay alabiliyor. Bizim hedefimiz bu pazardaki payımızı yükseltebilmek. Bunu yapabilmek için marka/pazarlama yatırımları da oldukça önemli. Şölen olarak, ileri teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge ile katma değerli ürünler yaratıyoruz. Bu nedenle kilogram ihracat fiyatımız dünya ortalamasının üst seviyesinde. Türkiye ortalaması kg başına 2,25 USD iken, Şölen fiyatı 3,66 USD’dir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow