hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TMSF Bank Asya hisselerini satışa çıkardı

    TMSF Bank Asya hisselerini satışa çıkardı
    expand

    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bank Asya'nın 360 milyon adet A grubu imtiyazlı hisselerinin yüzde 51'ine denk gelen 183.6 milyon adedini beheri 70 kuruş muhammen bedel üzerinden satışa çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankanın 900 milyon adet hisseden müteşekkil ortaklık yapısı, 360 milyon adet imtiyazlı (A) ve 540 milyon adet (B) grubu hisseden oluşuyor.

    İlanda, satışa çıkarılan (A) grubu hisselerin 183.6 milyon adete karşılık gelen yüzde 51'lik çoğunluğunun Banka Genel Kuruluna önerme imtiyazına sahip olarak bankanın kontrol gücünü temsil ettiği belirtildi.

    Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ilana göre, katılımcıların en geç 10 Haziran'a kadar ön yeterlilik incelemesi için gerekli belgeleri satış komisyonuna teslim etmeleri gerekiyor.

    Ön yeterliliği geçen isteklilerin ihaleye katılabilmek için 5 milyon dolar tutarında nakit teminat yatırmaları öngörülüyor.
    UniCredit'te "durum kontrol altında"
    İlana göre, ön yeterlilik incelemesi neticesinde ihaleye katılması uygun görülen katılımcıların en geç 23 Haziran'a kadar tekliflerini sunmaları gerekiyor.

    İhale 24 Haziran'da kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak ve katılımcı sayısına bağlı olarak açık artırma ya da pazarlık usûlüyle devam edecek.

    Satılmaması halinde tasfiye edilecekti

    TMSF Başkanı Ercan Gül, Bank Asya'yı 29 Mayıs'taki süre sonuna kadar satamamaları halinde bankanın tasfiye edileceğini 11 Mayıs'ta açıklamıştı.

    Açıklamada, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilen Asya Katılım Bankası AŞ'nin ilgili kanunun 71 ve 107'inci maddeleri kapsamında satış, birleştirme ya da devir yoluyla çözümlenmesinin amaçlandığının daha önce duyurulduğu bunun gerçekleşmemesi halinde ise bankanın tasfiyesinin gündeme geleceği bilgisinin kamuoyuyla daha önce paylaşıldığı da hatırlatıldı.

    Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti emniyet ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti.

    Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri ciddi bir çöküş yaşamıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 29 Mayıs 2015'te Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow