hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tofaş net kârını 368 milyona yükseltti

    Tofaş net kârını 368 milyona yükseltti
    expand
    KAYNAKReuters

    Otomotiv ana sanayi üreticisi Tofaş ikinci çeyrekte TL'nin euro karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak artan ihracat gelirlerine paralel olarak net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 artırarak 368 milyon liraya yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan şirket yavaşlayan iç pazar nedeniyle yurtiçi satış, üretim ve yatırım tahminlerini düşürdü Tofaş'ın toplam satış adetleri yüzde 14 gerileyerek ikinci çeyrekte 91,442 adet oldu. Satışların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan ihracat yüzde 6, iç satışlar ise yüzde 33 daraldı.

    Adetlerdeki gerilemeye karşılık TL'nin euro karşısında geçen yıldan bu yana yüzde 30'u aşan değer kaybı euro cinsinden yapılan ihracat gelirlerini yüzde 23 yukarı taşıyarak 3.8 milyar liraya yükseltti. Şirketin toplam satış gelirleri yüzde 12.3 artarak 5.1 milyar liraya çıktı.

    Yatırım Finansman tarafından yayımlanan raporda şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârının (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 33 artarak 646 milyon liraya, FAVÖK marjının ise geçen yıla göre 2 puan artarak yüzde 12.8'e yükseldiğine dikkat çekildi.

    Raporda, "İhracattaki marjları artıran TL'deki sert değer kaybı ve iç pazarda ithalatçılara karşı fiyatlama avantajı Tofaş'ın bu çeyrekte kâr marjlarını desteklemiş görünüyor" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow