hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soğuk rüzgârlar esti: Ekonomi dünyasının konuştuğu o an!

    Soğuk rüzgârlar esti: Ekonomi dünyasının konuştuğu o an
    expand

    Dünya gündeminde Davos rüzgârları esip geçti ancak Endonezya Ticaret Bakanı Muhammed Lutfi’nin ülke ekonomisinde izlenen politikalara yönelik yaptığı açıklamalar sosyal medyada yeni gündem oldu. Bakan Lutfi, özellikle Avrupa ülkelerinin tepkisini toplayan hammadde kısıtlamalarında Endonezya'nın uyguladığı politikaları bu sözlerle savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davos Zirvesi'nde Endonezya’nın, paslanmaz çelik üretiminde gerekli olan özellikle nikel ve demir cevheri gibi önemli hammaddelere yönelik uyguladığı kısıtlama ve yasakları açıklayan Endonezyalı Bakan, bu kritik finansal hamlenin ülkenin ihracat rakamlarına olan etkisini anlattı.

    2019 yılında paslanmaz çelik üretimindeki önemli bir hammaddeden sadece 1.1 milyar dolar gelir elde edildiğini ancak bu maddenin ihracatının yasaklanması ile birlikte rakamların olumlu yönde hareket ettiğini belirtti. Lutfi, yasakların uygulanmasından bir yıl sonra paslanmaz çelik ihracatının 10 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın 2021 yılında ise 21 milyar dolara çıktığının altını çizdi. Böylelikle 'katma değerli üretim' ile Güneydoğu Asya ülkesinin dünyada paslanmaz çelik üretiminde 2. sıraya yükseldiğini açıkladı.

    Endonezyalı Bakan bu yıl hedeflerinin ülke ihracatının yüzde 10’unu sadece paslanmaz çelikten oluşturmak olduğunu söyledi.

    MİLLİYETÇİLİK ELEŞTİRİSİ

    Moderatörün, Endonezya’nın endüstriyel metal kaynaklarını elinde tutarak milliyetçilik yapması eleştirisine ise Lutfi, koronavirüs salgınında Avrupalı ülkelerin elinde kalan fazla aşıları gelişmekte olan ülkelere son kullanma tarihi bitiminden sadece 2 hafta önce gönderdiğini hatırlatarak cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mart ayında Avrupa Birliği, Endonezya ve Hindistan'dan ithal edilen soğuk haddelenmiş yassı çelik ürünlere ilave gümrük vergisi getirdi.

    Soğuk rüzgârlar esti: Ekonomi dünyasının konuştuğu o an

    Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Endonezya'nın önemli ham maddelere ticareti bozan ihracat kısıtlamaları uyguladığı belirtildi.

    Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) ise geçtiğimiz yıllarda kısıtlamalara yönelik tepkisini dile getirmişti.

    (Derleyen: Şeyda Aydın)

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow