hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... 5G ile 2019 mobilde devrim yılı olacak: Uzaktan kumanda

    Son dakika... 5G ile 2019 mobilde devrim yılı olacak: Uzaktan kumanda
    expand

    Bu yıl yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G’nin yılı olacak. 5G, Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nin en önemli gündemiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5G’nin hızıyla geliştirilen örnek uygulamalarla dünyanın farklı yerlerindeki müzisyenler aynı odadaymış gibi grup müziği yapabilecek, ticari araçlar dünyanın diğer ucundan kullanılabilecek. Biz de Ericsson Türkiye davetiyle katıldığımız Mobil Dünya Kongresi’ndeki 5G uygulamalarına göz atarak test ettik.

    İsveç’teki aracı fuardan kullandık

    İçinde sürücü olmayan ve dışarıdan kontrol edilen araçlar yeni iletişim teknolojisiyle hayatımıza girecek. Bunun bir örneğini Barcelona’da deneyimledik. 2 yıl önce Barcelona’nın 50 kilometre dışındaki aracı kulladığımız örnek artık daha ileri düzeyde. Geliştirilen ticari demo aracı İsveç’teydi. Biz de Barcelona’da kokpite oturduk ve binlerce kilometredeki bu aracı 5G teknolojisi sayesinde kullandık. Üzerinde 6 kamera bulunan bu araç, yeni teknoloji sayesinde anlık olarak İsveç’teki araçtaki görüntüleri Barcelona’ya aktardı. Oturduğumuz kokpitteki kontrol hamlelerimiz ise İsveç’teki araca aktarıldı. Bu da 5G teknolojisi sayesinde çok uzakta olsak da bir aracı bile kullanabileceğimizi gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizleri 5G temizleyecek

    Uzaktan araçları kontrol edebildiğimiz diğer bir örnek denizlerin kirliğini kontrol eden cihaz oldu. Mobil Dünya Kongresi’nden bulunan bir kontrol cihazı sayesinde Barcelona Marina’da yer alan cihazı kontrol edebilmek mümkün oldu. Bu aracı kontrol ettiğimiz mobil iletişim altyapısı sayesinde fuar alanından deniz aracına bağlandık. Bu sayede yaklaşık 10 kilometre ötedeki deniz aracını kontrol ederek, denizin ne kadar kirli olduğuna yönelik verileri topladık.

    Son dakika... 5G ile 2019 mobilde devrim yılı olacak: Uzaktan kumanda

    Hologramlı görüşme

    En çok hayal edilen konuların başında hologramla bağlantı var. Bu hayal 5G ile gerçek oluyor. Mobil Dünya Kongresi’nde Ericsson’un kurduğu demoda, arttırılmış gerçeklik gözlükleriyle hologram teknolojisiyle karşılıklı konuşabilmek mümkün oldu. Microsoft’un geliştirdiği Hololens gözlükler sayesinde karşınızdaki kişinin hologramını sanal görebiliyorsunuz. 5G’nin veri transferi kapasitesi sayesinde gerçekleşen örnekte en çok dikkat çeken detayların başında söz konusu görüşmelerin bir video görüşmesi hızında gerçekleşmesi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın diğer ucuyla müzik

    Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G’nin farkını gösteren bir alan müzik. Bir grubun çalabilmesi aynı anda ve aynı yerde olması şart. Ancak 5G, bunu ortadan kaldırıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olan müzisyenler sanki aynı odadaymış gibi çalabiliyor. Stantta hayata geçirilen örnekte, bulunduğumuz alanda bir baterist ve bir gitarist yer alıyordu. 5G bağlantısının yapıldığı karşı tarafta ise bir solist ve bas gitarist bulunuyordu. Bu iki farklı yerde olan gruplar, 5G teknolojisi sayesinde sanki aynı yerde bulunuyormuş gibi müzik yapabildi.

    Doktorlar ambulansa bağlanacak

    Mobil Dünya Kongresi’nde öne çıkan 5G örneklerinden biri de sağlık alanındaydı. Geliştirilen örnekte, ambulanslarla uzman doktorlar arasında gerçek zamanlı bir bağlantı kuruluyor. Yaralı kişi ambulansa alınıyor. Ambulanstaki sağlık uzmanı eline 5G ile internete bağlanmış özel bir eldiven giyiyor. Bu eldiven hastanedeki doktorun elinde bulanan joysticke bağlanıyor. Ambulanstaki sağlık uzmanı yaralı kişinin ilk müdahalesi için ultrason cihazını eline alıyor. Doktor ise joystick üzerinde ambulanstaki sağlık görevlisi eldivenine gönderdiği titreşimlerle kontrol ediyor. Yaralıya hızla müdahale edilebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Ahmet Can - Hürriyet

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow