hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: DÇM nedir? Dövize çevrilebilir mevduat sistemi nedir? Mevduat kazancı ne demek? TL mevduat kur farkı ne anlama geliyor?

    Son dakika: DÇM nedir Dövize çevrilebilir mevduat sistemi nedir Mevduat kazancı ne demek TL mevduat kur farkı ne anlama geliyor
    expand

    Son dakika gelişmesine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL mevduatıyla ilgili açıklaması sonrası dolar geriledi. Peki ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat sistemi nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın son Kabine toplantısı sonrası kurdaki dalgalanmaları durdurmak için alınacak 10 maddelik tedbiri açıkladı. Erdoğan, "Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Türk lirası mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek." dedi.

    Dövize çevrilebilir mevduat sistemi nedir?

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''İnsanlarımız, bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'Kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk Lirası'ndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.'' dedi. 

    TL mevduat kur farkı ne demek?

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bir müjdemiz de ihracatçılarımıza var. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.'' açıklamasını yaptı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow